Sonohisterosalpingograma este cea mai noua metoda folosita pentru investigatiile asupra diagnosticarii infertilitatii. Aceasta se foloseste pentru a studia patologia endouterina si permeabilitatea tubara. Sonohisterosalpingograma reprezinta o tehnica simpla pe care doctorii o folosesc ca alternativa la histerosalpingografie. O Sonohisterosalpingograma se face in prima jumatate a ciclului menstrual.

Avantaje si dezavantaje fata de tehnica radiologica:

Avantaje – e o tehnica mai putin invaziva, iata de ce:

-nu necesita anestezie, se foloseste doar o usoara analgezie care nu este la fel de dureroasa;
-nu se foloseste pensa de col;
-nu se iradiaza pelvisul;
-este permisa studierea pasajului tubar chiar in timp real:
-caterul se inroduce foarte usor in cavitatea uterina si nu mai este necesara cateterizarea canalului cervical;
-se foloseste ser fiziologic sau o substanta cu microparticule de galactoza;
-nu este nevoie de o pregatire speciala.

Dezavantaje:

-uneori nu se poate vizualiza corect organele genitale interne din cauza obezitatii sau a consumului prea mare de gaze a intestinului;
-durerea pelviana poate fi uneori o problema si astfel ca pacientul are nevoie de spitalizare la care se aplica terapie antialgica intravenoasa timp de 1 zi.

In ceea ce priveste reactiile adverse, acestea sunt foarte rare. Pacientele au o toleranta foarte buna in general, rezultatele fiind de folos pentru a face diagnosticul patologiei uterotubare.

Indicatii:

-e o alternativa la histeroscopie in cazul suspiciunii de anomalii uterine precum sinechiile uterine, malformatiile uterine, etc;
-explorarea sterilitatii – la femei.