Sinuzita acuta - cauze, simptome, tratament

Sinuzita reprezinta infecţia sinusurilor cel mai frecvent de etiologie virala. Doar o parte din sinuzite se complica prin suprainfectare bacteriana si determinata aparitia unei sinuzite bacteriane acute. Sinuzita de etiologie bacteriana prezinta riscul de apariţie a complicaţiilor la nivelul orbitei şi intracranian, ulterior cu dezvoltarea de boli cronice a sinusurilor.
Etiologia sinuzitelor este – virala – Rhinovirus, Parainfluenza şi virusul gripal, paragripal
– bacteriană (comunitare dobândite, nozocomiale) – Pneumococ, H. Influenzae, Stafilococ
Manifestări clinice pentru sinuzita acuta sunt: congestie nazală, cu secretii purulente insotita de un disconfort maxilar (durere) si hiposmie ( scaderea mirosului). Daca se aplica o presiune faciala la nivelul punctelor sinusale pacientul simte o durere. Simptomatologia nazala este insotita de cefalee, febră, astenie, dureri de ureche si senzatie de ureche infundata.
Diagnosticul se stabileste pe baza culturii din secretia nazală si a examenului radiologic care evidentiaza modificari caracteristice sinuzitei.

SINUZITA MAXILARA = inflamatia mucoasei maxilare
Sinusul maxilar este cel mai mare sinus si are o capacitate de pana la 15 ml. La nastere este rudimentar, iar dezvoltarea completa a sinusului maxilar se produce dupa aparitia dentitiei definitive (9-10 ani).
Etiologia sinuzitei maxilare este bacteriana din corizele frecvente (racelile obisnuite). Infectia sinusul se poate produce secundar unei infectii din nas (rinogene) sau a unei infectii la nivelul dintilor (odontogene).
Rinogene
– durere este localizata sub orbita si iradiaza catre maxilarul superior si osul temporal, are un caracter pulsatil, acentueaza la modificarea pozitiei capului
– este prezenta obstructie nazala, iar rinoreea este purulenta unilaterala ( secretia nazala)
– la suflarea nasului durerea se acutizeaza
– diagnosticul de certitudine se stabileste pe baza radiografiei de sinusuri care evidentiaza opacifierea lor.
– in general aceste sinuzite sunt favorizate de o conditie anatomica precum deviatie de sept
Odontogene
– ultimul premolar, molarul 1 si 2, au raport cu sinusul maxilar, iar orice infectie la aceste nivel determina extinderea la nivelul cavitatii sinusale
– durerea apare brusc (la un bolnav cu afectiuni dentare), caracter pulsatil, exacerbare nocturna si la presiunea dintilor
– rinoreea este fetida (secretie nazala urat mirositoare) si dupa suflarea nasului durerea se calmeaza
– tratamentul se face in paralel cu cel stomatologic
SINUZITA FRONTALA ACUTA
Sinusul frontal reprezinta o cavitate dezvoltata in grosimea osului frontal, de forma si marime variabila, cu o capacitate de 4-7ml. Dezvoltarea acestui sinus incepe in jurul varstei de 6-7 ani si este completa la 10 – 12 ani. Poate sa fie absent uni- sau bilateral in 3-5% din cazuri.
Sinuzita frontala acuta se manifesta prin:
– durere unilaterala, supraorbitara, care se exacerbeaza la miscarea globilor oculari, se insoteste de fotofobie (jena la lumina), cu sau fara tumefactie in unghiul intern al ochiului si pleoapa superioara.
– radiografia releva opacitatea sinusului frontal prin prezenta unei secretii purulente unilateral.
– in sinuzita frontala nu se face punctie pentru a stabili etiologia infectiei

ETMOIDITA ACUTA
La copii mici si sugari nu sunt dezvoltate sinusurile maxilare sau frontale, insa prezinta labirintul etmoidal care este format din 6-l0 cavitati (celule) cu o capacitate de 2-3ml.
Factori favorizanti ai etmoiditei acute sunt alergeni , drenajul sinusal defectuos prin deviatie de sept, factorii constitutionali si cei de mediu.
Clinic
– tuse persistenta ziua, mai intensa in special nocturna, prin scurgerea secretiilor purulente in nazo-faringe,
– secretii nazale purulente

Nou-nascutul si sugarul cu etmoidita
– semne de insuficienta respiratorie ( respiratie cu dificultate)
– apare rinoree unilaterala ( secretie nazala pe o singura nara)
– celulita periorbitala cu edem si eritem al partilor moi (umflarea ochilor)
– edemul la baza nasului este evocator pentru diagnostic

Copilul mare
– cefaleee (durere de cap)
– obstructia cailor aeriene (nas infundat)
– durere sau senzatie de presiune localizate in zona sinusurilor afectate – durere in unghiul intern al ochiului
– edem si celulita periorbitala

Diagnosticul se stabileste pe baza urmatoarelor investigatii:
– Rinoscopie anterioara si posterioara
– Examen radiologic- opacitatea sinusurilor
– Endoscopia sinusala
– Examenul bacteriologic
– Culturi din secretii nazale

Tratamentul in caz de sinuzita acuta – consta in aspiratia secretiilor purulente insotit de tratament decongestionant. La copilul mare se poate face drenajul sinusal prin punctie sau aspiratie prin endoscopie endosinusala. In sinuzite alergice este indicata medicatie antihistaminica.
Tratamentul antibiotic se administreaza in caz de secretii purulente, febra persitenta, manifestari locale – celulita orbitala, durata prelungita sau recurenta frecventa a bolii. Antibioticele utilizate sunt Cefaclor 30mg/kg si Augmentin 50 mg/kg. In etmoidita la nou nascut se administreaza Oxacilina 100mg/kg i.v.

Sursa foto: www.patienteducationcenter.org

Dr. Diana Enachescu