Sindromul ovarelor micropolichistice este intalnit la aproximativ 6-8% din femeile europene. Acesta se caracterizeaza prin prezenta unor anomalii menstruale oligomenoree, amenoree, hirsutism, obezitate, infertilitate sau diabet zaharat. Aceste simptome nu apar la toate pacientele, majoritatea prezentand anumite simptone chiar mai devreme. Pana in prezent cercetatorii nu au descoperit care ar fi cauzele sau cauza principala a acestui sindrom.

In esenta se presupune ca este o anomalie functionala a axului hormonal hipotalamus-hipofiza-ovar. Acesta ar duce la modificarea metabolismului androgenului. Pe langa acesta si LH crescut cu FSH scazut pot conduce la transformarea deficitara a androgenului in estrogen. Acest lucru duce la modificari histolofice in ovar, ingrosarea capsului ovariene si ingradirea foliculilor ovarieni cu involutia acestora. Cercetarii au mai presupus faptul ca acest sindrom se poate produce si din cauza existentei unui nivel scazut de adiponectina la nivelul tesutului adipost. Acesta ar conduce la un metabolism deficitar al glucidelor si lipidelor.

Conform unor noi studii se pare ca transmiterea genetica a S.O.M.P este posibila in cazul unei femei care indeplineste minim doua conditii din cele trei. Iata care sunt conditiile:

1.Aspect ecografic al unui ovar cu 12 foliculi de 2-9 milimetri sau cu un volum de peste 10 cm3.
2.Oligomenoree, amenoree
3.Hiperandrogenism clinic sau hiperandrogenemie

Femeile diagnosticate cu S.O.M.P prezinta riscuri mai mari pentru hiperplazie endometriala si cancer endometrial datorita dezechilibrului estrogeno-progesteronic.
Tratament

Doctorii recomanda ca pacientele de peste 30 de ani sa faca un screening pentru diabetul zaharat, fiindca dupa acesta varsta creste riscul aparitiei diabetului zaharat. Deoarece etiologia S.O.M.P nu este inca bine cunoscuta, nu exista un tratament fix, ci se incearca mai multe metode de tratament paleative pentru a reduce din simptome dar si complicatii. Pentru a realiza acest lucru se folosesc contraceptive antiadrogenice tip Diane 35/Yasmin. Contraceptivele ajuta la reglarea menstrelor. Pe langa acest tip de tratament se folosesc si agenti antiandrogenici tip spironolactona. Medicamentele de tip clomiphene se folosesc pentru inductia ovulatiei. Pentru pacientele obeze se folosesc medicamente antidiabetice tip melformin.