sindromul ochiului uscat tratament

Sindromul ochiului uscat se dezvolta atunci cand lacrimile care trebuie sa protejeze suprafata ochiului nu sunt suficiente sau atunci cand exista un dezechilibru al glandelor lacrimale.

Aceasta afectiune apare mai ales dupa varsta de 40-50 de ani si este mai des intalnita la femei decat la barbati. Cauzele sindromului de ochi uscati sunt multiple si au legatura cu varsta, mediul inconjurator, pot fi efectul secundar al unor medicamente sau simptomele unor boli deja existente.

Ochiul nu produce cantitatea necesara de lacrimi

Ochiul nostrul are nevoie de lacrimi pentru a-l hidrata, pentru a-l proteja de impuritati si praf si pentru o vedere clara. Atunci cand nu se produce o cantitate adecvata de lacrimi ochiul devine uscat si incepe sa se irite.

Cauze:

-varsta inaintata – persoanele in varsta au deseori ochi uscati deoarece glandele lacrimare nu mai produc cantitatea necesara de lacrimi odata cu trecerea anilor

-schimbarile hormonale care au loc in organism pot influenta productia de lacrimi, mai ales la femei

-medicamentele precum antihistaminicele (pentru alergii), antidepresivele sau cele pentru tensiunea arteriala pot avea ca efect advers scaderea cantiatii de lacrimi

-boli precum Sindromul Sjogren, depresia, atrita reumatoida, Lupus sau afectiuni ale tiroidei pot cauza ochi uscati

 

Exista un dezechilibru al glandelor lacrimale

Glandele lacrimale produc 3 straturi de lichide fiecare avand un rol important in protejarea si mentinerea ochiului sanatos. Este vorba de un start de apa si sare care are rolul de hidratare al ochiului, un strat de ulei care impiedica evaparea si drenarea imediata a lacrimilor in canalele lacrimale si un strat de mucus care asigura acoperirea in mod egal a suprafetei ochiului cu lichide.

 

Cauze:

-aerul uscat in care ne desfasuram activitatea

-vantul si zonele cu climat uscat

-fumul din incapere

-ore multe petrecute in fara monitorului, televizorului sau a cartilor

-boli autoimune

-tratament cu isotretinoin

-purtarea indelungata a lentilelor de contact

 

Simptomele ochilui uscat:

-ochi iritati, uscati, rosii

-senzatia de obiect strain in ochi

-vedere incetosata

-lacrimarea excesiva a ochilor (epifora)

-sensibilitatea ochilor la lumina

Pacientul se poate confrunta cu episoade de lacrimare excesiva iar apoi senzatia de ochi care ard, sunt iritati, ustura. Aceste episoare pot aparea in diferinte momente ale zilei.

 

Tratament

Medicul oftalmolog va face o examinare completa a ochilor pentru a determina cauza exacta a sindromului ochilor uscati. Nu uitati sa mentionati madicamentele pe care le folositi si istoricul bolilor.

Se vor face teste precum testul lui Schirmer (masoara cantitatea de lacrimi secretate de glandele lacrimare), test cu Fluoresceina (masoara starea epiteliului corneean) , testul care determina nivelul de sare din lacrimi sau testul Rose Bengal (masoara eficienta dopurilor de silicon care se pun in ochi pentru a stopa drenarea lacrimilor)

 

In functie de rezultatul testelor, tratamentul poate consta in:

Administrarea de lacrimi artificiale cu aditivi sau fara aditivi ( in cazul ochilor mai sensibili) care suplimenteaza productia naturala de lacrimi si au rolul de a hidrata ochii.

Picaturi de ochi ca stimuleaza productia naturala de lacrimi.

Tratament pentru pleoapele inflamate

Antibiotice in caz de infectii la nivelul ochilor

Desfundarea canalului lacrimar pentru drenarea lacrimilor

Interventie chirurgicala care sa repare sau sa creeze un nou sistem de drenare a lacrimilor (duct lacrimar)

 

Recomadari:

-aplicati comprese cu apa calduta pe pleoape regulat si apoi masati usor pleoapele

-consumati 2 litri de apa de zi

-cresteti umiditate din incaperi cu ajutorul unui bol cu apa (lasata sa se evapore) si evitati pe cat posibil aerul conditionat

-faceti pauze dese si scurte cand sunteti in fata ecranului tv sau a cartilor si nu uitati sa clipiti mai des

Sursa foto: banagore.co