simptomele sindromului aspenger

Sindromul Asperger este considerat de catre specialisti ca fiind o forma mai „usoara” de autism si face parte din categoria tulburarilor din spectrul autist. Cu toate acestea efectele pe care le poate avea asupra unui copil nu sunt nicidecum neglijabile iar un diagnostic rapid poate ajuta atat in dezvoltarea normala a copilului cat si in mentinerea unei relatii normale adult-copil.

Primii care ar trebui sa observe aceasta boala la cei mici sunt parintii, sau persoanele foarte apropiate care interactioneaza cu ei zilnic. Desi copiii care sufera de sindromul Asperger nu au dificultati in vorbire sau probleme de dezvoltare la nivel intelectual, pot sa le lipseasca alte abilitati precum: interactiunea sociala, gesticulatia in vorbire, imaginatia si creativitatea.

Copiii cu Sindromul Asperger sunt de multe ori confudati cu cei care sufera de autism in general dar diferenta este destul de mare daca tinem cont ca au un intelect dezvoltat normal si pot purta conversatii normale cu cei din jurul lor.

 

Iata cum se manifesta copiii care sufera de sindromul Asperger:

Pot fi mult mai dezvoltati intelectual ca cei de varsta lor si pot avea abilitati de vorbire foarte bune. De asemenea pot fi foarte pasionati de carti si de citit in general. Din aceasta cauza, copiii cu sindromul Asperger, pot comunica mai usor cu adultii decat cu alti copii de varsta lor si de multe ori prefera interactiunea cu oamenii mari care ii inteleg si alaturi de care pot avea teme de discutii.

O alta caracteristica specifica acestui sindrom este interesul exagerat pentru un anumit subiect care ii pasioneaza.

Au dificultati in a intelege sentimente si pot lua orice cuvant sau expresie „ad litaram”. De asemenea nu manifesta si nici nu inteleg comunicarea non verbala pecum gesturile sau anumite expresii ale chipului. De cele mai multe ori nu pot mentine contactul vizual cu interlocutorul lor si chiar il evita. Le este foarte greu sa isi manifeste sentimentele sau pur si simplu nu stiu cum sa o faca. De aici si dificultatea de a lega sau intretine relatii cu alte persoane din jurul lor.

Acesti copii evita jocurile care presupun folosirea imaginatiei si a creativitatii dar le prefera pe cele logice sau structurale. De aceea pot avea inclinatii pentru stiintele exacte.

In multe cazuri s-a observat ca acestia cauta mereu sa se integreze undeva si fac eforturi mari pentru a intra in alte grupuri. Daca au resusit sa slabileasca o relatia cu cineva prefera o pastreze si nu le place schimbarea in nici un fel. Mai mult, acestia prefera rutina si regulile pentru ca le fac viata mai usoara si mai pe intelesul lor. Se pot manifesta exagerat atunci cand sunt intrerupti dintr-o activitate sau rutina.

Copiii cu sindromul Asperger pot avea simturile mai dezvoltate decat altii si pot fi sensibili la anumiti stimuli externi ( ii deranjeaza un anumit miros sau zgomot).

Copiii care au aceasta afectiune nu trebuie marginalizati ba din contra trebuie intelesi si acceptati de cei din jur. De multe ori cei care interactioneza cu ei se pot simti inferiori sau  ignorati din cauza felului de a fi sau a obiceiurilor pe care le au copiii cu Asperger.

Daca observati unul sau mai multe dintre aceste simptome la copilul dumneavoastra, nu amanti vizita la doctorul specialist . Este foarte important sa se depisteze din timp aceasta afectiune, pentru ca cei mici sa primeasca tratament adecvat si personalizat nevoilor pe care le au. Astfel, la maturitate, vor avea sanse mai mari de integrare si socializare.

Sursa foto: sheknows.com