Totul despre sarcina normala

Diagnosticul unei sarcini se bazeaza pe semne si simptome de probabilitate (cand se banuieste existenta unei sarcini). Acestea constau in :incetarea menstrelor (a menstruatiilor lunare), modificari ale sanilor, greata cu sau fara varsaturi, tulburari de mictiune, fatigabilitate (oboseala), simtirea miscarilor fatului. Tot in cadrul diagnosticului unei sarcini intra si dovezile clinice (de certitudine a sarcinii),precum si confirmarea certa a prezentei sarcinii.
Semne si simptome de probabilitate pentru o sarcina normala:
1.Oprirea menstrelor
Incetarea brusca a menstrelor spontane, numita si amenoree, este un prim semn de o posibila sarcina si este foarte sugestiv.
Ovulatia (perioada in care se elimina ovulul) se produce de obicei intre a 10-a zi si a 14-a zi a ciclului menstrual.Deoarece ovulatia poate intarzia in orice ciclu lunar, menstrele trebuie sa intarzie cu cel putin 10 zile pentru a ne pune problema de o probabila sarcina.
2.Modificarile sanilor
Inca de la debutul sarcinii pot apare dureri si furnicaturi ale sanilor.Sanii cresc in volum, apar noduli inca din a 2-a luna de sarcina. Mameloanele devin mari si intens pigmentate(se inchid la culoare)
3.Greata cu sau fara varsaturi
Greturile din sarcina sunt matinale, incep de obicei dimineata si dureaza cateva ore.Apar si perturbari gastrointestinale care stau si ele la baza varsaturilor,cam din saptamana a 6-a de sarcina si de regula inceteaza la terminarea primului trimestru.
Exista o forma mai grava, numita hiperemesis gravidarum care consta in greturi si varsaturi excesive. Aceasta poate determina deshidratare, pierdere in greutate. In formele grave se recurge la spitalizare si chiar hranire parenterala (prin perfuzie)
4.Tulburarile de mictiune(de urinare)
Acestea apar devreme in timpul sarcinii datorita uterului marit de volum care apasa asupra vezicii urinare,cauzand mictiuni frecvente
5.Oboseala
Este unul din cele mai timpurii simptome ale sarcinii.Ea persista,de obicei,si in trimestrul al 2-lea, femeile revenind la normal aproximativ din luna a 4-a de sarcina.
6.Senzatia de miscare fetala
Intre saptamanile 16-20 de la ultima menstruatie, gravida incepe sa simta miscari in partea inferioara a abdomenului, descrise frecvent ca niste gaze.
Acest lucru poarta denumirea de miscari active fetale.
Dovezi clinice ale sarcinii
1.Marirea abdomenului
La sfarsitul celei de a 3-a luna de sarcina uterul ajunge deasupra simfizei pubiene (articulatia care leaga anterior cele doua oase ale bazinului).
In luna a 5-a de sarcina ajunge la nivelul ombilicului.
2.Modificarile uterine
Uterul se mareste si capata o consistenta moale (se inmoaie) inca din prima luna de sarcina. Colul uterin capata o culoare albastruie. Aceste modificari se constata de catre medicul ginecolog prin tuseu vaginal si examen cu valvele.
3.Testele endocrine
In sarcina se secreta un anumit hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG) in sange si se elimina urinar.Exista un numar mare de teste imunologice si biologice prin care se determina acest hormon.
Practic, rapid si precis testul care poate fi efectuat de oricine este testul de detectare a hormonului in urina (acele teste speciale de sarcina care se gasesc in farmacii).
Confirmarea diagnosticului de sarcina
1.Identificarea batailor cardiace ale fatului, numite si BCF (batai cardiace fetale). Aceste batai pot fi auzite din saptamanile 12-14 de sarcina de un monitor special ecografic si din saptamanile 17-19 se pot asculta cu stetoscopul.Ritmul BCF variaza in mod normal intre 120-160 batai pe minut.
2.Confirmarea ecografica
Dupa saptamana a 5-a de sarcina se poate vedea sacul gestational, mic si alb prin ecografie transvaginala (introducerea sondei ecografului in vagin) si ecografie abdominala dupa saptamana a 6-a de amenoree.
Embrionul poate fi observat dupa 8 saptamani de amenoree.

Sursa foto: www.answers.com