Fiecare femeie care ramane insarcinata necesita un nivel de protectie foarte ridicat deoarece starea copilului la nastere si sanatatea lui sunt influentate, in bine sau in rau, de modul de viata, dar in special de calitatea urmaririi medicale pe tot parcursul sarcinii. Din punct de vedere medical doamnele ce doresc sa ramana gravide trebuie sa aiba in vedere efectuarea unor analize specific inainte de sarcina pentru ca un medic specialist poate face recomandari de prevenire a aparitiei unor boli infectioase care pot afecta sarcina si chiar si gravida.

Daca anticorpii sunt prezenti in organismul viitoarei mamici aceasta este protejata de infectiile primare din timpul sarcinii. Asadar este esentiala ca pe langa monitorizarea gravidei efectuata de medical de familie si cel obstretician, sa fie facute si vizite la medical infectionist. Una dintre afectiunile ce pot afecta sarcina este o afectiune virala determinata de virusul rubeolic, numita rubeola ce poate avea consecinte grave asupra fatului precum aparitia unor malformatii severe. Ele pot fii evitate daca femeia insarcinata are imunitate crescuta. Varicela sau varsatul de vant poate avea, la fel ca si rubeola, urmari grave asupra sarcinii care pot ajunge chiar si la pierderea acesteia.

Infectia cu Toxoplasma gondii acuta este foarte rara,insa dobandirea ei in cursul primului trimestru de sarcina poate duce la anomalii fetale si avort spontan. Riscul infectarii creste cu inaintare in varsta a sarcinii, iar efectele asupra ei sunt cu atat mai accentuate cu cat infectarea apare mai devreme. Pentru a evita acest tip de infectie este indicate testarea anterior a sarcinii a anticorpilor de lip lg G si lg M, iar pentru gravidele ce sufera de un grad scazut de imunitate este neaparat sa evite caile ce pot provoca infectarea. In cazul in care infectia cu virusul citomegalic este dobandita la incepul sarcinii aceasta poate avea urmari drastice precum avort spontan sau nastere de fat mort, dar daca molipsirea cu virusul apare in trimestru trei de sarcina consecintele asupra fatului sunt mai mici. Consecintele infectiei cu HIV la femeia gravida pot fii reduse prin tratamentul acesteia cu terapie antiretrovirala, prin administrarea de tratament la nou-nascut si nealaptare la san.

Listerioza este o boala intalnita rareori si greu de diagnosticat si tratat ce poate afecta sarcina, cele mai severe consecinte fiind aparitia nasterii premature, a avortului spontan si chiar si a mortii intrauterine a fatului. Alte infectii ce pot aparea in timpul sarcinii sunt Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum sau in termenii populari sifilisul si infectiile cu virusul urlian sau cu parvovirusul B19.

Toate aceste infectii pot fii prevenite si tratate prin recomandarea, de la medical specialist de boli infectioase si medical obstretician, de profilaxie, vaccinare profilactica, efectuare amniocentezei si determinarea agentului infectios din lichidul amniotic.