Toate lumea stie ce sunt ticurile sau cunosc persoane care au anumite ticuri ce ies in evidenta. Fiecare dintre noi poate avea anumite ticuri discrete pe care de multe ori nici noi nu le observam insa pot fi si ticuri evidente sau stanjenitoare care ii pot afecta pe cei care le au. Sunt persoane care pot avea un tic vocal in ceea ce priveste cuvintele obscene iar in acest caz poate fi luat ca un afront personal de altii. Pot fi foarte multe exemple date in ceea ce priveste ticurile pe care le au oamenii in ziua de azi.

Daca ar fi sa le luam pe categorii, acestea se impart in trei tipuri: ticuri motorii, vocale si complexe. Ticurile pe care le intalnim cel mai frecvent la oameni sunt cele din zona capului.

Ticurile pot fi bruste si cu durata scurta, schimbatoare, repetitive sau supresibile.

Foarte multi oameni se intreaba ce pot face pentru a combate aceste ticuri sau pentru a remedia situatia. Exista doua strategii pe care le puteti folosi:

  1. Reducerea severitatii ticurilor
  2. Cresterea acceptabilitatii ticurilor

Pentru a reduce severitatea ticurilor se pot face interventii non-medicale sau se pot lua medicamente speciale.

Interventiile non-medicale
Trebuie sa dormiti mai multi si mai bine fiindca oboseala poate accentua ticurile, e nevoie de o alimentatie sanatoasa si adecvata, iar in plus trebuie sa reduceti stresul. De multe ori severitatea ticurilor apare si din cauza nivelului crescut de stres.

Medicamentele
In ceea ce priveste medicamentele, trebuie scos in evidenta faptul ca acestea suprimeaza ticurile insa atunci cand medicamentatia se opreste, ticurile pot reveni. Ticurile trebuie tratate cu medicamente doar in cazul in care acestea scad calitatea vietii personale, asta in cazul in care nu exista anumite riscuri din cauza medicamentelor. Se asociaza de multe ori cu alte boli precum depresia, abuzul de droguri, etc, asa ca tratarea acestor boli poate duce si la disparitia ticurilor.

O alta strategie la care puteti apela este sa acceptati ticurile. Cresterea acceptabilitatii ticurilor trebuie sa fie si in cazul persoanelor afectate dar si de cei din jur.

Persoana afectata
De cele mai multe ori ticurile apar din copilarie si cei mici nu prea inteleg ce li se intampla, iar din aceasta cauza poate avea o problema de comunicare cu cei din jur. Asa ca trebuie ca pacientul sa primeasca informatii despre aparitia ticurilor, cauzele si tratament.

 

Cei din jur
De fiecare data exista carcotasi care glumesc pe seama celor care au anumite ticuri, mai ales cele faciale. E destul de greu pentru unii sa se abtina de la glume insa cei care sufera de ticuri au nevoie de sprijinul celor din jur pentru a trece peste si nu de glume pe seama ticurilor de care sufera. Toate aceste probleme se rezolva facandu-se o educare si informare corecta a oamenilor.