Cea mai frecventa curiozitate a viitoarelor mamici este ce se intampla cu bebelusul lor in intervalul de timp dintre momentul nasterii si pana cand le este adus in rezerva. In acest timp bebelusul este ingrijit cu maxima atentie pentru a-i asigura cea mai buna dezvoltare.

Daca nou nascutul nu are probleme cardiorespiratorii este asezat pe pieptul mamei pentru a-si forma un contact emotional inca din primele minute de viata, dar daca acesta prezinta dificultati la adaptarea la viata extrauterina se vor initia manevre de reanimare comform protocolului de reanimare neonatal.

In timpul ingrijirilor la nastere, in care se avalueaza nou-nascutul , se calculeaza scorul Apgar ce estimeaza bataile inimii, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reactivitatea ce se noteaza de la 0 pana la 2 iar la sfarsit, in cazul unui nou-nascut ce s-a adaptat bine, scorul Apgar trebuie sa fie intre 8 si 10. Dupa aceea nou-nascutii sunt plasati sub radiantul termic sau pe pieptul mamei, li se sterg tegumentele, li se aspira secretiile daca sunt abundente, li se sectioneaza bontul ombilical si toaleta cu betadina si are loc primul contact cu mama. Ulterior acesta este dus in sectia de neonatologie unde se pozitioneaza pe radiantul termic, i se monitorizeaza functiile vitale, i se administreaza vitamina K si i se face vaccinul AHB imbotriva Hepatitei de tip B.

Dupa ce mamica a fost internata, personalul medical da sfaturi despre ingrijirea nou-nascutului si informatii medicale despre evolutia acestuia si astfel pana la plecare mamale invata sa alapteze, sa schimbe scutecul, sa faca baie si bineinteles afla tot ceea ce vrea sa stie.

Inainte de externare se pot recolta cateva picaturi de sange pentru efectuarea unui test cu care se pot detecta 50 de boli metabolice dintre care 17 defecte de metabolizare a aminoacizilor, 30 de defecte de metabolizare a acizilor grasi cele mai grave fiind hipotiroidismul congenital, fenilcetonuria, hiperplazia congenital de suprarenala, fibroza chistica, infectii frecvente, galactozemia si suferinta altor organe.

La externare se efectueaza vaccinul BCG, dupa cateva zile se face testarea auditiva , deoarece nou nascutii pot avea inca o substanta onctuoasa alba care le acopera pielea in conductul auditiv, si ecografia de sold.

In cazul in care:

-apare icterul precoce si intens tratarea se face prin folosirea fototerapiei;

-mama sufera de boli de izoimunizare se poate efectua exasangvinotransfuzia sau daca aceasta prezinta un risc infectios se recolteaza analize de sange pentru a identifica precoce eventualele probleme si a le trata;

-copilul este prea mare sau supraponderal sau mama este diabetica se va efectua testarea glucozei;

-nou nascutii necesita ingrijiri la domiciliu mamele sunt sfatuie asupra semnelor de alarma ce ar putea indica nevoia prezentarii la spital;

-nou-nascutul este prematur se iau masuri de ingrijire suplimentare precum monitorizare si tratament;

-copilul nou-nascut necesita chirurgie pediatrica de urgenta, sufera de hipertensiune pulmonara, ce impune o ventilatie cu o aparatura specifica, sau sufera de o prematuritate extrema, acesta va fii transferat obligatoriu in clinici de specialitate.

Este neaparat ca in prima luna dupa nastere nou nascutii sa fie consultati de neonatolog la 1 saptamana si la 1 luna pentru a fi evaluate adaptarea la domiciliu si a putea fi indentificate probleme tardive de adaptare la viata extrauterina.