Cum previi anemia feripriva la copii

Anemia este definita ca o reducere a hemoglobinei sub valorile de referinta raportate de grupele de varsta:
– 11g/dl pentru copii intre 6 luni si 4 ani
– 11,5 g/dl pentru copii intre 5-11 ani
– 12 g/dl pentru copii intre 12-13
Anemia prin carenta de fier este cea mai comuna forma de anemie, putand aparea la toate grupele de varsta insa cei mai expusi sunt copii sub 2 ani si adolescentele. Din aceasta cauza este foarte important sa cunoastem cum se poate preveni aparitia unei anemii feriprive.

Medicul de familie sau pediatrul are un rol semnificativ in educarea familiei pentru alimentatia corecta a copilului:
– prin promovarea alaptarii la san in primele 5-6 luni de viata
– utilizarea de formule de lapte imbogatite cu fier pana la varsta de 12 luni pentru sugarii care nu sunt alimentati la san
– introducerea laptelui de vaca dupa varsta de 1 an si limitarea consumului la 500ml/zi
Dupa diversificarea alimentatiei, medicul de familie sau pediatrul au rolul important de a informa in mod sistematic familia despre creşterea consumului de alimente solide îmbogăţite cu fier (carne, ficat, oua, spanac, soia, cereale imbogatite cu fier)
Rezervele de fier se formeaza inca din perioada sarcinii ( antenatal) de aceea urmarirea gravidei si o alimentatie echilibrata si bogata in fier previne aparitia anemiei la nou-nascut.

Pentru a preveni anemia feripriva la copii este recomandat sa fie urmarite periodic valorile hemoglobinei la gravida si sa se suplimenteze cu fier in trimestrul III de sarcina daca valorile hemoglobinei scad sub valoarea de 13g/dl si hematocritul sub 40% (administare de fier 50-100 mg/zi. La nou nascut ligaturarea cordonului ombilical dupa incetarea pulsatiilor asigura un aport de 40-60mg Fe suficient pentru a preveni aparitia anemiei in primele luni de viata

Suplimentarea profilactică cu fier pentru a preveni anemia feripriva la copii este eficientă mai ales la populaţiile cu risc crescut pentru anemie si are beneficii pe termen scurt mediu şi lung.

Programul Naţional de Profilaxie se adresează în principal grupurilor vulnerabile şi anume:
– tuturor sugarilor cu greutate mică la naştere (prematuri, dismaturi, gemeni) de la 2 luni până la cel puţin 12 luni; la termen dar din mame anemice
– sugarilor cu greutate normală la naştere care au o alimentaţie deficitară (cei alimentaţi cu lapte de vacă, lapte praf standard, diversificare incorectă datorită accesului scăzut la alimente bogate în fier) de la 6 luni până la cel puţin 12 luni.
Recomandari pentru prevenirea lipsei de fier:
– nou nascut prematur sau cu greutate mica la nastere – 2-4 mg Fe/kgc/zi de la 2-3 luni, pentru a compensa rezerva scazuta de fier a acestora in perioada de crestere intensa.
– nou nascut cu greutate normala la nastere (normoponderal) alimentati exclusiv la san peste varsta de 6 luni sau care nu primesc suficiente alimente bogate in fier – 1mg Fe/kgc/zi de la 6 luni
Durata proxilaxiei este in general pana la varsta de 1an, apoi la 12 luni si la 2 ani se face un screening al hemoglobinei.

Sursa foto: www.volusiapeds.com

Dr. Diana Enachescu