pielonefrita acuta

PIELONEFRITA ACUTA reprezinta o infectie bacteriana a tractului renal superior localizata la nivelul tesutului interstitial si pielocaliceal renal. Este produsa in peste 90% din cazuri de bacterii gram negativ si in primul rand de E.coli (Escherichia coli), dupa care urmeaza Enterococii, Proteus, Pseudomonas.

Pielonefrita acuta afecteaza de obicei un rinichi dar uneori ambii rinichi pot fi afectati. Spre deosebire de pielonefrita cronica, in care putem gasi mai multi germeni, pielonefrita acuta este produsa de un singur germene, iar schimbarea lui pune problema unei reinfectii.

Clasificare:
– Pielonefrita acuta necomplicata – survine la femeia tanara, fara sarcina, aparent sanatoasa.
– Pielonefrita acuta complicata – apare la femei gravide, barbati cu antecedente urologice, imunosupresati, pacienti transplantati, diabetici.

Manifestarile clinice sunt dominate de caracteristicile unui sindromul infectios cu debut brusc, instalarea in cateva ore prin febra, frisoane, stare generala alterata, cefalee, greturi, varsaturi si semne de afectare a tractului urinar superior. Localizarea inalta, la nivel renal a infectiei urinare este semnalizata de prezenta durerilor lombare, cu caracter colicativ (apar si dispar), uni sau bilaterale insotite de un sindrom cistitic: polachiurie – mictiuni frecvente, usturimi mictionale si uneori urini tulburi urat mirositoare.
La examenul obiectiv al rinichilor pacientul acuza o usoara sensibilitate la palpare lojelor renale sau in momentul in care se percuta usor rinichiul (Giordano +). Pacientul de cele mai multe ori are antecedente de infectie urinara joasa, antecedente de infectie digestiva sau un istoric ginecologic incarcat.

INVESTIGATII PARACLINICE:
Pentru a stabili diagnosticul de pielonefrita acuta sunt necesare urmatoarele analize de laborator:
Examenul de urina
– sumar de urina patologic
– leucociturie/piurie ( prezenta leucocitelor in urina – semn de infectie) + cilindri leucocitari ( prezenta acestora atesta originea renala a leucocituriei)
– hematurie
– proteinurie <1g/24
Proba Addis = care poate arata o crestere a numarului de leucocite in urina,
Urocultura pozitiva – poate pune in evidenta bacteria implicata in producerea infectiei urinare
Hemoleucograma = sindrom inflamator
– leucocitoza cu neutrofilie – cresterea numarului de leucocite si neutrofile semn de infectie in organism
– VSH, Fibrinogen crescut, proteina C reactiva pozitiva – markeri de inflamatie asociata infectiei
Radiografia = crestere in volum a rinichilor, uneori o litiaza sau malformatii renale;
Examenul ecografic = dilatare a zonei pielocaliceale, a bazinetului renal

FORME CLINICE PARTICULARE DE PIELONEFRITA ACUTA

1. Forma febrila – evolueaza cu semne urinare minime si de cele mai multe ori pun probleme serioase de diagnostic si tratament. De obicei apare mai ales la batrani si pacienti cu foarte multe afectiuni.
2. Necroza papilara survine atunci cand se produce o infectie grava la nivel renal. Aceste lucru se intampla mai ales la diabetici, la alcoolici si la marii consumatori de analgezice. Debuteaza de obicei brusc cu febra mare, cu frison, cu alterarea rapida a starii generale, cu lombalgii puternice, cu hematurie, cu tendinta la insuficienta renala acuta. Examenul urinei arata prezenta de fragmente papilare ( bucati din papilele renale) in sedimentul urinar.
3. Pielonefrita acuta la gravide – poate determina cresterea tensiunii arteriale si poate influenta dezvoltarea intrauterina a fatului (prematuritate, moartea fatului). Factorii favorizanti sunt considerati a fi compresia uterina, care favorizeaza staza, scaderea imunitatii locale si modificarile hormonale induse de sarcina.
TRATAMENTUL

Masuri generale in pielonefrita acuta presupun repaus la pat timp de 7-8 zile sau cat timp dureaza perioada febrila, caldura locala in regiunea lombara, regim alimentar bazat pe o alimentatie usoara, hidratare corecta (aproximativ 2 litri pe zi), concomitent cu reglarea tranzitului intestinal, combaterea constipatiei si alcalinizarea urinilor (bicarbonat de Na).

Tratament simptomatic:
– antitermice – Nurofen, Panadol, antispatice – No-Spa, Scobutil, Uscosin, analgezice

Tratament etiologic se face conform rezultatului antibiogramei. De obicei se administreaza antibiotice precum Amoxicilina, Ciprofloxacina (Ciprinol, Cuminol) 1cp=250 mg/12h, Norfloxacin (Nolicin) 1cp=400mg/12h, Levofloxacina (Tavanic) sau cefalosporine injectabile. Durata tratamentului este de 14 zile.

Sursa foto: www.neopharm.bg

Dr. Diana Enachescu