comunitatea de alcoolici anonimi

Trebuie sa stim cu totii ca alcoolismul este o boala, la fel de grava precum altele, care insa ar putea fi stopata daca cei afectati constientizeaza si isi doresc sa scape de aceasta dependenta.

„Alcoolici Anonimi” este grupul international al celor care nu mai pot consuma alcool in mod controlat. Membrii, barbati si femei deopotriva, provin din toate mediile sociale si au un singur scop: acela de a-si obtine si de a-si mentine abstinenta.

Participarea la aceste grupri, care, de obicei, se regasesc in aproape toate orasele, nu este conditionata de achitarea vreunei taxe sau a unei contributii. Singura conditie ca sa fii acceptat este insasi dorinta de a renunta la bautura. „Anonimatul” fiecarui participant ii poate oferi acestuia un plus de siguranta si de confort, in cadrul grupului.

Pentru atingerea scopului principal al grupului, organizatorii au la baza mai multe principii. Primul dintre acestea este „Principiul celor 24 de ore”, care ii incurajeaza pe membrii sai sa ramana abstinenti pentru urmatoarele 24 de ore. Nu trebuie sa-si faca promisiuni cum ca nu vor mai bea niciodata, ci din contra, sa se straduiasca sa nu bea macar o zi.

Apoi urmeaza „Cei 12 pasi” care nu reprezinta altceva decat evolutia membrilor, pasii pe care acestia trebuie sa-i faca, incetul cu incetul, pentru a evolua de la bautul necontrolat la abstinenta mult dorita. Respectarea acestora de catre orice individ poate fi benefica atat pentru el cat si pentru cei din jurul lui.

Conform alcooliciianonimi.ro cei 12 pasi pe care un membru trebuie sa ii parcurga sunt:

1.Sa admita faptul ca este dependent de alcool iar din aceasta cauza nu mai poate fi stapan pe viata lui

2.Sa creada ca o putere superioara lui (Dumnezeu)  il poate ajuta sa iasa din cercul vicios in care se afla

3.Sa aiba incredere in Dumnezeu (asa cum si-l inchipuie fiecare).

4.Sa isi evalueze corect propria viata.

5.Sa fie cinstit cu el insusi si sa marturiseasa, atat in fata propriei persoane, cat si in fata celorlalti si a lui Dumnezeu, greselile sale.

6.Sa aiba incredere ca Dumnezeu il va ajuta sa scape de abuzul de alcool si alte defecte ale sale.

7.Sa iti doreasca ca Dumnezeu ( o putere superioara) sa ii corecteze defectele.

8.Sa realizeze relele pe care le-a facut altor persoane si sa isi doreasca iertarea lor si corectarea greselilor.

9.Sa isi repare greselile fata de persoanele in cauza, atata timp cat le face un bine.

10.Sa fie onesct cu propria persoana si sa isi recunoasca in permanenta greselile pe care le savarseste.

11.Sa stabileasca o legatura cu Dumnezeu ( o putere superioara) prin care acesta sa ii arate calea de urmat.

12.Trezirea spirituala trebuie transmisa mai departe de catre membru persoanelor care au nevoie de ajutor.

Desi multi dintre cei care ajung initial aici au facut-o sub presiuni, fie din partea familiei, a doctorilor, presiuni sociale sau profesionale, membrii grupurilor AA fac eforturi in adoptarea programului si intr-un final reusesc. Drumul spre reusita nu este usor, de aceea sunt si persoane care se dau batute si sunt invinse de aceasta crunta „boala”.

Pentru cei care au nevoie de ajutor, in lupta contra dependentei de alcool, comunitatea AA (alcoolici anonimi) din Romania va sta la dispozitie prin grupurile de alcoolici anonimi din toata tara.

Pentru mai multe informatii accesati www.alcooliciianonimi.ro

Sursa foto: www.slate.com