Inflamatia sau infectia urechii se numeste otita.Ea se clasifica in otita externa, medie si interna corespunzatoare localizarii inflamatiei. Otita medie este reprezentata de inflamatia timpanului si a cavitatii timpanice cand aceasta se umple cu lichid precum mucozitati,ser sau puroi. Otita interna se defineste prin inflamatia labirintului cohlear si vestibular.

In otita externa acuta se inflameaza pielea conductului auditiv extern din cauza uzului betisoarelor de urechi sau a contaminarii cu microbi, precum Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus, din apa piscinelor.Ea se caracterizeaza prin durere la apasarea pe ureche sau la tractiunea posterioara a pavilionului si aparitia tumefiata a pielii de la intrarea in canalul auditiv si se trateaza de catre medic prin punerea unei mese de tifon imbibata cu o solutie de antibiotic si administrarea unor calmante orale. Otita medie acuta se imparte in trei categorii: otita medie acuta sero-mucoasa, otita medie acuta congestiva si otita medie acuta bacteriana.

In cazul racelilor obisnuite se produce inflamarea si obstructia trompei lui Eustachio din cauza obstructiei nazale,a secretiilor nazale si faringiene si a inflamarii faringelui, prin care urechea medie se umple de mucozitati, ce caracterizeaza otita medie acuta sero-mucoasa.Aceasta prezinta ca simptome principale senzatie de infundare si plenitudine auriculara, dureri usoare si trecatoare de ureche, aparitia unor zgomote in urechi, autofonie si context de variatie brusca a presiunii atomosferice si se vindeca prin administrarea antiinflamatoarelor orale si a dezobstruantelor si dezinfectantelor nazale.

Otita medie acuta congestiva se iveste in timpul racelilor sau in timpul expunerii directe la frig sau aer conditionat.Ea se manifesta prin durere de ureche moderata sau intensa, scadere usoara a auzului, dureri in gat si  nas infundat si se trateaza printr-o medicamentatie formata din picaturi auriculare cu solutii antiinflamatoare, dezinfectante si anestezice, antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale.Acest tip de infectie necesita supraveghere si consult regulat la fiecare 24-48 de ore.

Otita medie acuta bacteriana apare in context cu rinofaringita ce este cauzata de bacteriile: Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenza si Moraxella catarrhalis.Aceasta prezinta o simptomatologie mai pregnanta reprezentata de durere de ureche intensa, profunda, adeseori pulsatila, hipoacuzie, febra frecventa, iar timpanul este rosu si se bombeaza ce poate cauza perforarea acestuia si scurgerea secretiilor din ureche in cazul in care tratamentul se amana.

Forma aceasta de otita se trateaza cu antibiotice otice, mesa din tifon conductiva auditiv imbibata cu rivanol sau solutie cu antibiotic ne-ototoxic,iar daca infectia nu dispare se va efectua o interventie chirurgicala,timpanotomia, prin care se realizeaza o mica incizie in timpan ce va avea ca urmare evacuarea secretiilor purulente.