Orice parinte asteapta cu nerabdare sa isi vada copilul cand face primii pasi. Pentru cei mici mersul este primul lucru care ii ajuta sa inceapa sa cunoasca lumea mult mai bine. Miscarea este importanta pentru dezvoltarea sa asa ca trebuie sa verifici din timp sa nu aiba anumite probleme care ii pot afecta sanatatea si mersul. Doua afectiuni care apar la bebelusi pot fi displazia de dezvoltare a soldului si piciorul stramb congenital. Depistarea la timp a acestei afectiuni si tratamentul corespunzator le va permite copiiilor sa aiba o viata normala in viitor.

1.DDS – Displazia de dezvoltare a soldului
Displazia de dezvoltare a soldului este o anomalie congenitala unde femurul si acetabulul nu se mai dezvolta in mod normal. Acesta afectiune afecteaza cel putin 1-2 copii din 100. De multe ori pot exista complicatii insa poate fi tratata. In mod normal se fac teste inca de la nastere insa daca nu se depisteaza din primele zile de viata, cel mic poate face si mai tarziu un consult pentru a se pune un diagnostic. Se vor face apoi consulturi periodice pentru a vedea cum evolueaza aceasta boala sau daca cel mic s-a vindecat inainte de a aparea complicatii.

In ceea ce priveste tratamentul sunt mai multe situatii prin care se poate aborda problema. In cazul in care afectiunea este descoperita inca de la nastere, bebelusul va purta un aparat special care va tine soldurile indepartate. Acest aparat ajuta la dezvoltarea corecta a soldului si articulatiei acestuia. Exista si cazuri in care bebelusul nu raspunde la tratament dar si cazuri in care afectiunea este depistata dupa 2 luni de viata iar in aceste cazuri se pot aplica mai multe optiuni:

-operatie in zona inghinala in care se repune soldul in pozitia corecta;
-operatie mai extinsa in care femurul este repus in articulatie;
-in unele cazuri femurul sau acetabulul sunt sectionate pentru a putea reface soldul.

2.Varus Equinus – Piciorul stramb congenital

Piciorul stramb congenital este o malformatie care apare la 1 din 1000 de nou-nascuti. Este o malformatie care afecteaza tot piciorul. In aproximativ jumatate din cazuri nou-nascutii care sufera de acesta malformatie au afectate ambele picioare, iar cel mai des apare la baieti.

In ceea ce priveste tratamentul, se aplica metoda Ponseti. Aceasta metoda consta in manipularea saptamanala a piciorului. Aceste manipulari sunt urmate de mobilizari gipsate ale piciorului. Pe urma se folosesc ortezele Dennis-Browne aproximativ 2-3 luni fara intrerupere. Dupa aceasta perioada se mai pun doar pe timpul noptii pana la varsta de 4 ani. Daca tratamentul este aplicat corect copilul va avea o viata normala.