Obezitatea simptome si tratament

Obezitatea reprezinta o boala nutritional-metabolica caracterizata prin acumularea grasimilor, care depaseste 25 % din greutatea corporala la barbati si 30% la femei.

Obezitatea este considerata a fi rezultatul unui bilant energetic pozitiv ca urmare a dezechilibrului dintre aportul si consumul de energie al organismului. Acest dezechilibru poate fi produs fie prin cresterea ingestiei alimentare sau prin reducerea consumului de energie (sedentarism).

 

CAUZELE OBEZITATII:

1. Obezitatea primara ca boala de sine statatoare apare datorita:
– factori genetici – s-a constatat ca 70% din obezi au rude supraponderale
– factori endocrini
– factori metabolici
– perioade stresante, de nervozitate
– factori alimentari si psiho-comportamentali
– stilul de viata, de alimentatie
– factori socio-culturali,
– consumul de alcool, medicamente
– sedentarismul

2. Obezitatea secundara apare in contextul altor afectiuni precum:
– tulburari endocrine
– sindromul Cushing,
– insuficienta tiroidiana,
– insuficienta gonadica,
– sindromul ovarelor polichistice
– obezitatea din menopauza,
– obezitatea hipotalamica
– sindromul adipozo-genital

Diagnosticul de obezitate se stabileste prin cantarirea organismului corelat cu masurarea inaltimii si a circumferintei abdominale. Cele mai frecvente formule folosite pentru determinarea greutatii normale sunt:

1. Formula lui Broca:
GI ( greutatea ideala) = T (talia exprimata in cm) – 100

2. Formula Metropolitan Life Insurance:
GIB ( Greutatea ideala la barbati) = 50 + 0,75 (T (talia in cm)-150) + (V ( varsta)-20)/4
GIF ( greutatea ideala la femei) = 50 + 0,9 (T ( talia in cm) -150) + (V ( varsta) -20)/4

Cea mai uzuala metoda de stabilire a diagnosticului de obezitate este pe baza indicelui de masa corporala (IMC).
IMC ( indicele de masa corporala) = G ( greutatea in kg)/T2 ( talia la patrat in metri)
CLASIFICAREA OBEZITATII IN FUNCTIE DE IMC :

IMC :
< 20 – subponderal
20 – 24, 9 – normoponderal
25 – 29, 9 – supraponderal
30 – 34, 9 – obezitate grad I
35 – 39, 9 – obezitate grad II
> 40. – obezitate grad III.

Forme clinice particulare de obezitate:

Obezitatea abdominala ( silueta in forma de mar). Aceasta se caracterizeaza prin faptul ca grasimea se depunde in secial in zona abdominala, piept si fata iar in rest corpul arata normal, picioarele sunt subtiri. Acest tip de obezitate reprezinta un factor de risc pentru bolile cardio-vasculare. Riscul este scazut in cazul femeilor cu circumferinta abdominala sub 80 cm, iar la barbati sub 94 de cm, insa exista un risc probabil pentru valori intre 80-87 cm la femei si 94-101 cm la barbate. Este considerat a fi un risc crescut de a dezvolta boli cardio-vasculare atunci cand circumferinta abdominala este mai mare de 102 cm in randul barbatilor si mai mare de 88 cm la femei.

Sfaturi pentru persoanele cu acest tip de obezitate:
Niciun regim de slăbire nu îţi va schimba forma corpului, dar poţi să fii mult mai sănătoasă şi să arăţi mai bine dacă faci exerciţiile potrivite şi mănânci correct.
Important: Grăsimea abdominală este mai periculoasă decât cea depusă in alte parti ale corpului.
Probleme de sănătate: boli cardiovasculare, diabet, cancer de sân, cancer de endometru
Primul pas: uită de cântar şi foloseşte banda de măsurat (centimetru)
Dietă: grăsimile sănătoase, care se găsesc în peşte, nuci, alune, avocado, uleiuri vegetale. Fără dulciuri, paste, produse de patiserie şi pâine albă! Când mănânci pâine, trebuie să fie neapărat din cereale integrale
Faceţi analize de sânge in mod regulat pentru glicemie, trigliceride şi colesterol şi monitorizaţi tensiunea arterială.
Cel mai bun supliment alimentar: psyllium
Sport şi exerciţii fizice: Exerciţiile cardio sunt recomandate pentru acest tip de siluetă, adică orice formă de exerciţiu care te face să respiri greu şi să transpiri – mers pe jos, bicicletă, jogging, mersul cu rolele
Obezitatea de tip android: grasimea in exces este dispusa mai ales in jumatatea superioara a corpului, pe torace, ceafa si abdomen. Musculatura este bine dezvoltata. Acest tip de obezitate este prezenta mai ales la barbati si se asociaza frecvent cu bolile cardiovasculare,diabet zaharat, cu hiperlipemie si cu hiperuricemie.

Obezitatea de tip ginoid ( silueta in forma de para): grăsimea se depune în partea inferioară a corpului, pe fese şi coapse, musculatura este slab dezvoltata. Se intalneste de obicei la barbati

Sfaturi pentru persoanele cu acest tip de obezitate:
Cel mai bun supliment: Calciu
Alimente de evitat: brânzeturi, unt, alimente sărate, dulciuri.
De evitat: acumularea de kilograme după instalarea menopauzei.
Probleme de sănătate:osteoporoză, gonartroza,varice
Important de retinut: Grăsimea de pe coapse şi fese este subcutanată şi nu afectează organele interne.
Dieta: dietă săracă în grăsimi, mai ales grăsimi de origine animală. Sunt recomandaţi carbohidraţi complexi, adică cereale integrale, dar şi leguminoase, proteine din carne slabă şi peşte, plus multe legume.
Sport şi exerciţii fizice: „circuitele”, adică exerciţiile de forţă făcute fără pauză.De exemplu seturi a câte 10 flotări, 10 genuflexiuni, 10 fandări, 10 sărituri de coardă repetate de două-trei ori, conform doctoroz.com

CLINIC: Initial bolnavul obez nu prezinta decat un exces ponderal evidentiat prin cantarire, masurarea circumferintei abdominale, a pliului cutanat, iar din punct de vedere al manifestarilor clinice oboseala marcata la efort fizic, care cu timpul este insotita de dispnee de efort (lipsa de aer) si palpitatii, edeme la nivelul membrelor inferioare si dureri articulare ( sold, genunchi, glezne).

Cu timpul insa apar complicatiile de temut ale obezitatii reprezentate de:

1.Complicatii cardiovasculare
– HTA – se apreciaza ca la o crestere a greutatii cu 10kg – TA creste cu 6 mmHg
– cardiopatie ischemica
– insuficienta cardiaca
– varicele membrelor inferioare
– ulcerele varicoase
– tromboflebite
2. Complicatii respiratorii
– tulburarea ventilatiei plamanilor
– sindromul de apnee in somn
3. Complicatii osteoarticulare
– coxartroza,
– gonartroza,
– spondiloza lombara
– tendinita
– talalgii
4. Modificari ale aspectului pielii – vergeturi, eczeme, intertrigo
5. Complicatii metabolice – dezvoltarea rezistentei tesuturilor la insulina cu aparitia diabetului zaharat, a dislipidemiilor, hiperuricemiei.
6. Complicatii digestive – litiaza biliara ( calculi biliari), steatoza hepatica – ficat gras, reflux gastro-esofagian
7. Oncologice
Barbati – risc crescut pentru cancerul de prostata si colorectal
Femei – cancer de san, col uterin si ovar

OBEZITATEA LA COPIL poate sa fie in contextul unor sindroame genetice care se insotesc de obezitate printre care se pot enumera: sindromul Prader-Willi ( obezitate, retardare mintala, hipogonadism – organe genitale nedezvoltate), sindromul Laurence-Moon-Bield-Bardet (obezitate, retardare mintala , hipogonadism, retinita pigmentara ), sindromul Alstrom (obezitate , surditate , cecitate , hipogonadism ). Daca se exclude cauza genetica, atunci, de obicei, obezitatea in randul copiilor este determinata de alimentatia necorespunzatoare.

TRATAMENT

1. OBIECTIVELE TRATAMENTULUI OBEZITATII:
– scaderea greutatii corporale,
– mentinerea greutatii corporale scazute,
– combaterea factorilor de risc,
– prevenirea complicatiilor,
– imbunatatirea comportamentului alimentar,
– imbunatatirea calitatii vietii.

2. STRATEGIA TERAPEUTICA A OBEZITATII:

a. Pentru pacientii cu IMC 25 – 29,9 este indicata o scadere moderata in greutate bazata pe
– dieta hipocalorica,
– reducerea grasimilor < 30%,
– modificarea comportamentului alimentar
– activitate fizica sustinuta
– mentinerea noii greutati
– tratamentul bolilor asociate
b. Pacientii cu IMC 30 – 39,9 beneficiaza de aceleasi recomandari insa suplimentar se indica un tratament medicamentos la nevoie.
c. Pacientii cu IMC > 40 trebuie sa urmeze o dieta hipocalorica severa si la nevoie se poate interveni chirurgical.

De retinut faptul ca pacientii obezi nu mananca neaparat mult, dar alimentatia lor este, in general, dezechilibrata si haotica. Regimurile alimentare trebuie stabilite impreuna cu medicul nutritionist si nu trebuie sa fie standard, ci trebuie alese in functie de preferintele culinare si conditia socio-economica a pacientului. Spre exemplu un regim alimentar de 1000-1500 kcal/zi poate reduce greuatea corporala cu aproximativ 8% intr-un interval de 3-12 luni.
Exemplu de regim 1200 kcal:
Mic dejun – ceai, cafea fara zahar
Pranz – supa de legume, carne 100 gr, legume verzi, desert lactat degresat, fara zahar
Gustare – branza degresata + fructe
Cina – salata de cruditati, peste 100 gr iaurt
Daca se adauga 110 gr de paine atunci se obtin 1500 kcal.

3. TRATAMENTUL IGIENO-DIETETIC

* Principiile alimentare ale dietei hipocalorice

1. Stabilirea alimentelor al caror aport trebuie controlat
2. Evitarea alimentelor cu densitate calorica mare
3. Evitarea consumului de alcool
4. Asigurarea unei diete echilibrate din punct de vedere al nutrientilor
5. Fractionarea meselor de 5-6 ori/zi.

*Modificarea comportamentului alimentar
– respectarea unui program de mese
– servirea unei singure portii
– parasirea mesei dupa ce s-a terminat de mancat
– efectuarea cumparaturilor cand suntem satui
– evitarea alimentelor interzise
– evitarea alcoolului
– tinerea unei evidente a alimentelor consumate

Alimente permise: – zarzavaturi, legume, fructe proaspete conservate sau congelate, cereale si paine, lapte degresat, branza slaba, carne slaba ( vita, pasare, curcan), peste slab, oua – 2/saptamana, paste/orez,cartofi – 150 gr/zi, paine – 100 gr/zi, fructe 150 gr/zi, margarina, sucuri necalorigene
Alimente interzise: – dulciuri concentrate, gemurile, mierea, inghetata, ciocolata ( exceptie ciocolata neagra 75 – 95% cacao), mezelurile de orice fel, carne grasa, peste gras, untura, slanina, unt, smantana, branza grasa, fructe oleoginoasa, alune, nuci, stafide, smochine, curmale, prune consumate in exces, bauturi alcoolice, bauturi calorigene.
In afara regimului alimentar trebui intotdeauna pus accentul pe schimbarea tipului de comportament alimentar, astfel incat dieta sa devina un stil de viata sanatos .

* Combaterea sedentarismului – orice fel de activitate este buna in masura in care realizeaza un consum de calorii mai mare decat aportul. Este recomandata cresterea activitatii fizice prin plimbari, alergari usoare, inot si ciclism cate 20-30 min/zi sau cel putin 3h/sapt. Mersul pe jos creste consumul energetic cu 300kcal/ora.

* Tratamentul medicamentos – se face pe baza de Acarboza, Orlistat, Regenon, Reductil insa are factori de risc asociati.
* Tratamentul chirurgical – reprezinta ultima linie de interventie atunci cand restul metodelor au esuat, iar obezitatea deja devine o boala care poate determina decesul pacientului.

Sursa foto: www.yxhealth.com

Dr. Diana Enachescu