Meningita se defineste ca fiind o afectiune acuta, cel mai frecvent de cauza infectioasa,a sistemului nervos central ce necesita o urgenta internare obligatorie intr-un serviciu de boli infectioase inca de la aparitia primelor simptome.

Aceasta prezinta o simptomatologie ce se manifesta prin prin febra ce poate atinge 39-40 de grade si poate dura intre 7-10 zile, varsaturi,  fotofobie reprezentata de dificultatea in a suporta lumina, dureri de cap, somnolenta, convulsii sau alte semne neurologice. Ea poate debuta  cu simptome banale asemanatoare cu cele ale unei infectii respiratorii precum rinoree, tuse, conjunctivita urmand sa apara semnele specifice enumerate anterior.

Cauza cea mai des intalnita este reprezentata de virusul urlian, ce apare iarna si primavara, iar enterovirusurile in numar de peste 70 de serotipuri ce apar mai frecvent vara si toamna.

Meningitele virale se vindeca rapid si complet cauzand totusi tulburari din perioada acuta, precum cefalee,iritabilitate si instabilitate, in perioada de convalescent.

Este recomandata prevenirea meningitelor virale prin evitarea spatiilor aglomerate si a contactului cu persoane bolnave, pastratul regulilor de igiena, spalatul corect al mainilor, protectia impotriva intepaturilor de tantari cu ajutorul spray-ului impotriva insectelor, vaccinarea, in combaterea virusului polio, urlian, varicelei si rujeolei, si in cazul femeilor insarcinate si a copiilor, precautie in utilizarea strandurilor sau a piscinelor.