Mamografia digitala este o metoda radiologica care investigheaza starea de sanatate a sanului cu ajutorul unor doze reduse de raze X. Mamografia este indicata femeilor trecute de varsta de 40 de ani chiar si atunci cand nu prezinta simptome mamare. Aceste controale sunt recomandate la interval de 1-2 ani si in functie de factorii de risc. Acest control regulat ajuta la descoperirea cancerului de san din primele faze chiar inainte de a aparea primele simptome.

Este un lucru foarte bun deoarece se poate face interventia chirurgicala din timp si se conserva sanul. In cele mai rele cazuri atunci cand cancerul de san este intr-un stadiu avansat, sanul este taiat pentru a indeparta partiile canceroase care afecteaza corpul. Femeile sub 40 de ani pot face mamografia ca si examen complementar dupa ce se face in prealabil o ecografie mamara.

Mamografia digitala se face folosindu-se un aparat special de ultima generatie cu ajutorul caruia se pot depista foarte usor anumite anomalii sau semne la sanul pacientelor. Deoarece se foloseste un aparat special de ultima ora, disconfortul creat de comprimarea sanului este redus. In cazul unei mamografii digitale scade foarte mult si riscul de iradiere fiindca aceste mamografe au o doza de iradiere de 2 ori mai mica decat cele analogice si obtin si imagini de calitate superioara. Rezultatul se afla in doar cateva minute. Femeile care au implant mamar pot face o mamografie digitala alaturi de un examne IRM insa trebuie ca medicul sa fie informat de prezenta implantelor.

Nu este o zi speciala in care se poate efectua o mamografie. Aceasta poate fi efectuata in orice zi a lunii insa se recomanda sa fie acuta cu o saptamana inaintea ciclului menstrual fiindca in acea perioada sanii sunt sensibili. Cel mai bun moment insa pentru o mamografie este dupa o saptamana de la menstruatie.  Daca pacienta a mai facut astfel de radiografii, se recomanda sa le aiba la ea atunci cand se face mamografia digitala, ca medicul sa poata compara rezultatele. Medicul trebuie sa fe informat despre operatiile facute la nivelul sanului, tratamentele hormonale si antecedentele din familie in privinta cancerului.

Avantaje ale mamografiei digitale

1.Doza de iradiere redusa.

2.Ofera imagini de rezolutie inalta a sanilor.

3.Disconfort redus cand se face compresia asupra sanilor.

4.Timp foarte scurt de examinare si primire a rezultatului mamografiei.

5.Posibilitatea de a face un numar mult mai mic de examinari fiindca imaginile analizelor au o calitate superioara.