Alimentul ideal pentru nou nascuti si sugari, cel putin pentru primele 6 luni, este laptele matern.Uneori nu e usor sa intri in rolul de parinte si este nevoie de timp de armonizare cu copilul, de cunoastere reciproca, pentru a fii pregatita sa gestionezi problemele aparute.

Alaptarea acopera in intregime aproape toate problemele deoarece bebelusul comunica prin plans exprimandu-si nevoile fizice, emotionale si cognitive.

Momentul ideal pentru primul supt este imediat dupa nastere, in prima jumatate de ora pentru nasterea naturala si in prima ora pentru nasterea prin operatie de cezariana, deoarece atunci nou nascutul este treaz, activ si vigilent si are cel mai bine reprezentat reflexul de supt.

Beneficiile alaptarii sunt reprezentate de dezvoltarea armonioasa a copilului bazata pe o nutritie ideala, o digestive buna, protectie impotriva bolilor si cresterea legaturii afective cu copilul.Pentru mama aceasta mentine retractilitatea si involutia uterina, suprima ovulatia si reduce riscul de cancer de san si de ovar, iar pentru copil asigura o dezvoltare fizica si emotionala, previne infectiile respiratorii si digestive si scade riscul alergiilor.

Primul lapte denumit colostru are o culoare galbuie, este bogat in apa ce realizeaza un suport hidric si proteine ce au rol de enzime, imunoglobine, factori de crestere, hormoni si oligoelemente ce asigura un suport nutritiv, este sarac in glucide si lipide, este hipoalergenic , usor digerabil, contine cantitati mari de anticorpi si leucocite cu proprietati antibacteriene si are calitatea de puternic stimulent de eliminare a primului scaun/meconiului.

Este necesar ca mamicile ce alapteaza sa manance alimente ce contin vitamina B9, oua,carne, faina integral si ovaz in care se gaseste zinc si sparanghel, varza, porumb, naut si spanac in care intalnim acid folic ce reprezinta un elemnt vital dezvoltarii sistemului nervos al copilului. Ele trebuie sa foloseasca uleiul de floarea soarelui,de rapita,de masline sau de porumb ce contine grasimi nesaturate primare,sa consume produse lactate, legume crude, migdale si alune ce sunt bogate in calciu si sa consume apa, lapte, supa, compot si sucuri natural ce contribuie la hidratare si producerea laptelui.

Este strict interzis fumatul , deoarece nicotina ajunge direct la copil prin lapte ceea ce poate duce la influentarea in mod negativ in cresterea si dezvoltarea armonioasa a sugarului, si consumul de alcool pentru ca acesta poate incetini cresterea bebelusului.

Este recomandata evitarea administrarii medicamentelor fara prescriptie medicala deoarece majoritatea antibioticelor, laxativelor chimice si a produselor ce contin iod sunt contraindicate pe perioada alaptarii.