Somnul face parte din dezvoltarea normala a copiilor asa ca este foarte important pentru sanatatea acestora. Desi poate pare ciudat, somnul la copii este mult mai important decat pentru adulti fiindca il ajuta in dezvoltare, este precum respiratia si alimentatia.

Somnul celor mici este mult mai sensibil decat al oamenilor mari. In mod obisnuit si copiii se trezesc pe timpul noptii ca adultii insa adultii readorm foarte repede astfel incat somnul este continuu pe timpul noptii. Nici macar nu ne amintim de acele perioade de trezire daca nu sunt mai mari de circa 3 minute. Fata de adulti care reusesc sa adoarma mai repede, pentru copii reluarea somnului este mult mai dificila. In cazul in care cei mici nu reusesc sa doarma normal pe timpul noptii si acest lucru se petrece continuu cateva luni de zile, dupa cativa ani pot aparea anumite probleme de sanatate in unele cazuri. De aceea trebuie sa ne invatam copiii sa doarma sanatos.

Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti invata copilul sa doarma sanatos:
1.Pastreaza un program regulat pentru ora de culcare si cea de trezire.
2.Incurajeaza copilul sa doarma singur.
3.In primii ani de viata il poti ajuta sa doarma usor cu o poveste in fiecare seara sau activitati relaxante.
4.Urmeaza si tu propiile tale regule de somn pentru a fii plin de energie a doua zi, astfel ii dai un bun exemplu si copilului tau.

In cazul in care exista dificultati in gasirea solutiilor in ceea ce priveste problemele de somn ale copiiior, e cel mai bine sa apelati la ajutorul medicului specialist. Medicul va va da un jurnal de somn in care veti tine evidenta celui mic timp de o saptamana astfel incat medicul sa poata vedea programul complet de somn al copilului si perioada de activitate. Se face si un examen fizic si psihologic. In cazul anumitor simptome se fac si alte metode de diagnostic precum investigatiile de zi si cele nocturne (pulsoximetria, poligrafia, polisomnografia).

Exista si dispozitive speciale pentru monitorizare si inregistrare pe timpulul noptii atat la domiciliu cat si in laboratoare de specialitate. Acestea nu folosesc metode invazive. Ele inregistreaza doar multipli parametrii in timpul somnului. Se folosesc canule nazale pentru a monitoriza corespunzator respiratia. Efortul respirator se analizeaza folosindu-se doua benzi elastice la nivelul toracelui. Pentru oxigenarea corpului se foloseste un pulsoximetru.