Ce este tiroida?
Este o glanda in forma de fluture aflata in mijlocul gatului. Ea este cea care produce hormonii triiododotironina si tiroxina. Acestia au rolul de a reglementa modul in care organismul utilizeaza energia, practic reprezinta metabolismul corpului. Functia tiroidei e controlata de glanda pituitara. Aceasta glanda produce hormonul tiroidian care stimuleaza tiroida pentru a produce cei doi hormoni specificati mai sus.

Ce este hipotiroida?
Este o afectiune care se produce atunci cand glanda tiroida nu mai produce suficienti hormoni tiroidieni care asigura o buan functionare metabolica. In cazul functiilor tiroidiene, hipotiroida este cea mai frecventa tulburare intalnita la pacienti.

Care sunt simptomele hipotiroidei?
Simptomele si gravitatea cestora depind scel mai mult de lipsa hormonilor si de rapiditatea care a dus la scaderea numarului acestora. Cele mai multe dintre simptomele hipotiroidiene reflecta si in incetinirea proceselor metabolice. Simptomele hipotiroidei pot fi:

-cresterea in greutate;
-oboseala;
-intoleranta la frig;
-o umflare usoara a pleoapelor;
-umflarea limbii;
-constipatie;
-pielea devine uneori uscata;
-incetinirea ritmului cardiac;
-oboseala resimtita in timpul efortului sau lipsa de aer;
-in cazul femeilor, pot avea un ciclu menstrual neregulat.

Cum se face diagnosticul in cazul hipotiroidei?
Aparitia anumitor simptome de mai sus poate indica hipotiroida. Diagnosticul se da dupa ce se fac analizele de sange. Se verifica nivelurile sanguine de TSH, acesta fiind cel mai sensibil test. TSH este hormonul stimulator tiroidian. Gradul de hipotiroidism se determina dupa examinarea tiroxinei, hormon produs de glanda tiroida.

Ce tratament se aplica?
Din pacate majoritatea cazurilor in care se constata hipotiroida sunt cronice si pacientul are nevoie de tratament toata viata. Tratamentul are rolul de a mentine TSH si tiroxina in limitele normale. Tratamentul este cel de substitutie hormonala care se ia in doze mici ca sa nu se modifice mult prea repede parametrii metabolici. Acest lucru ar afecta in special inima.