Infectia de tract urinar la adulri si copii

Tractul urinar constituit din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, contine in mod normal urina sterila (fara prezenta bacteriilor). Urina excretata de catre rinichi ajunge la vezica urinara prin intermediul ureterelor. Vezica urinara reprezinta un rezervor de acumulare a urinei, ulterior aceasta eliminandu-se prin uretra. Infectia de tract urinar reprezinta situatia patologica caracterizata prin patrunderea si multiplicarea bacteriilor in tractul urinar, manifestata prin bacteriurie.
Infectiie urinare din punct de vedere al localizarii pot fi:

 

Infectii de tract urinar joase:
– Cistita – infectia vezicii urinare
– Uretrita – infectia uretrei
– Prostatita acuta sau cronica – infectia prostatei

Infectii de tract urinar inalte ( infectie la nivel renal):
– Pielonefrita acuta sau cronica – infectie la nivel renal
– Abcese (acumulare de puroi) la nivel renal sau in apropierea rinichiului – nefretice si peri-nefretice

Infectii urinare pot fi necomplicate atunci cand survin la pacienti fara anomalii fiziologice sau patologice ale tractului urinar, in absenta manevrelor instrumentare si a interventiilor chirurgicale urologice, la femei tinere 18-40 ani. De obicei spectrul etiologic este reprezentat de urmatoarele bacterii: E. Coli, Staf. Saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae si Enterobacter.

Infectiile urinare complicate apar la persoane cu tulburari anatomice functionale al tractului urinar, sunt mai frecvente la varstele extreme – nou-nascuti – cu anomalii ale tractului urinar si varstnici – cu patologie prostatica obstructiva sau in urma manevrelor instrumentale. Bacteriile implicate in acest tip de infectie sunt: E. Coli, Klebsiella pneuomoniae, Enterobacter, Preoteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Serratia si Staphylococus aureus.

Sursa infectiei de tract urinar de obicei este de la nivelul organelor invecinate precum organele genitale sau tubul digestiv prin flora fecala prezenta. Exista insa pobilitatea ca infectia sa provina din focare aflate la distanta.
Mecanisme patologice (de producere ) la infectia de tract urinar
A. Calea de propagare a infectiei, de obicei ascendenta este cea mai frecventa modalitatea de producere a infectiilor urinare. Rezervorul de agenti infectiosi este reprezentat de tractul digestiv si vaginul. Germenele cel mai implicat este bacteria Escherichia Coli. Initial se produce colonizarea uretrei cu aceasta bacterie, apoi incepe multiplicarea germenilor in vezica urinara, iar prin depasirea mecanismelor de aparare locala, insotit de un reflux vezico-ureteral si intra-renal propagarea infectiei se face la uretere, bazinet si interstitiu renal. Propagarea infectiei provenind de la alte focare infectioase (ORL, dentare, cutanat, prostatic) implica germeni precul Stafilococul aureus, Stafilococul epidermitis, Salmonella, Pseudomonas, Candida iar in aceasta situatie parenchimul renal este mai intai colonizat cu germeni, ulterior se produce infectarea secundara a urinii.

B. Factorii de virulenta bacteriana care influenteaza infectia de tract urinar:
E.Coli
– prezinta Antigenele O (somatic) si K (flagelar) care ii confera o virulenta si patogenicitate crescuta, inmultindu-se in tesuturi si avand o rezistenta crescuta la reactiile de aparare ale organismului.
– adera la uroteliu cu usurinta prin intermediul pililor sau a fimbrii ce proemina pe suprafata bacteriana
– are componente uropatogene (provoaca infectia) – hemolizine – induc formarea de pori (gauri) in membranele celulare si aerobactina – proteina ce permite captarea fierului din mediu necesar bacteriei.
Proteus – prezinta fimbrii pentru o aderenta crescuta la epiteliu urinar, secreta hemolizina si proteaza – distruge Ig A (cu rol in imunitate)
Klebsiella pneumoniae – prezinta fimbrii si secreta aerobactina
C. Factorii care tin de gazda (organism)

Factorii de aparare a tractului urinar sunt reprezentati de:
– fluxul urinar care realizeaza un efect de spalare a tractului urinar si in acest fel previne atasarea bacteriilor la epiteliul urinar
– flora periuretrala saprofita (bacteriile „bune” care exista in jurul orificiului uretral) care se opune dezvoltarii bacteriilor patogene
– ph-ul vaginal acid impiedica dezvoltarea bacteriilor
– secretia prostatica cu efect bactericid previne aparitia infectiilor urinare
– ph urinar acid creeaza un mediu ostil inmultirii bacteriilor
– valvele vezico-ureterale nu permit ascensionarea bacteriilor

Factori predispozanti care contribuie la aparitia infectiilor urinare:
– obstructia tractului urinar cu staza
– constipatia – favorizeaza multiplicarea bacteriilor la nivelul tubului digestiv si creeaza conditii propice de aparitie a infectiilor urinare
– refluxul vezico-ureteral si intrarenal – reintoarcerea urinii contaminate cu bacterii la nivel renal prin reflux determina aparitia infectiilor urinare inalte
– reducerea ingestiei de lichide determina un flux urinar scazut favorizant aderarea bacteriilor
– sarcina – pe masura ce uterul creste, greutatea lui determina blocarea eliminarii urinii.
– mictiunile rare – pastrarea urinii in vezica urinara timp indelungat permite bacteriilor sa se multiplice
– diabetul – persoanele diabetice prezinta un risc mai crescut de a dezvolta infectii
– prostatita cronica
– manevre si interventii la nivelul tractului urinar (sonda urinara)
– homosexualitatea
– activitatea sexuala contribuie la contaminarea uretrei cu bacterii care pot determina infectii urinare
– malformatii renale si uretrale congenitale
– utilizarea incorecta sau necorespunzatoare a scutecelor sau a servetelor igienice umede.
– frigul, umezeala scad imunitatea locala si pot favoriza dezvoltarea bacteriilor

Sursa foto: www.childrenshospital.org

Dr. Diana Enachescu