O dilema pe care o au majoritatea femeilor atunci cand aleg sa isi pune implanturi este daca e bine sa le aleaga pe cele rotunde sau anatomice. Este o alegere destul de grea pentru care femeile trebuie sa se documenteze mai intai inainte de a face o alegere potrivita atat pentru aspectul fizic cat si pentru sanatate. Aceste lucruri se stabilesc cel mai bine la cabinetul chirurgului estetician acolo unde pacienta primeste informatii despre ambele metode si care sunt avantajele dar si dezavantajele fiecareia. Inainte de alegerea implantului perfect, e nevoie de analize speciale fiindca fiecare pacienta este unica in ceea ce priveste caracteristicile tesuturilor si constitutia fizica.

Fiecare pacienta are anumite preferinte in privinta implantelor, iar in acest caz forma si volumul implantelor sunt esentiale. Implanturile difera in functie de forma si de continut. Formele pot fi anatomice si rotunde, iar continutul poate fi din ser fiziologic, gel siliconic, implant mixt, etc. Asadar forma implantului mamar se alege in functie de anumite criterii care sunt esentiale. Acestea se leaga de calitatea partiilor moi ale sanului, inaltimea pacientei, greutate si circumferinta toracelui.

Implantele anatomice
Acest tip de implante mai este cunoscut si ca implanturi in forma de lacrima. Aceasta denumire vine de la aspectul natural pe care il ofera sanilor si faptul ca in partea de sus volumul nu este foarte mare. Aceste implanturi pot fi potrivite si in cazul in care pacienta doreste o ridicare a sanilor.

Implantele rotunde
Implantele rotunde ofera o altfel de forma a sanilor, avand acelasi volum pe toate partiile. In acest caz sanii vor avea o forma mult mai mare si vor parea mai plini.

Asemanari si deosebiri intre implantele anatomice si rotunde
-in ambele cazuri exista riscul de rotatie, in cazul implantelor anatomice fiind mai vizibil si dureros;
-in ceea ce priveste pretul, implantele antomice sunt mai scumpe decat implantele rotunde;
-ambele tipuri de implant au aceeasi calitate;
-implantele anatomice au o rata mica de contractura capsulara (2-3%), in timp ce implantele rotunde au o rata de contractura capsulara de 5%;
-implantele rotunde au un aspect si volum diferit fata de implantele anatomice.