Metoda terapeutica ce foloseste principiul similtitudinii se numeste homeopatie. Aceasta inseamna ca remediul care se administreaza e cel care produce la omul sanatos un tablou de simptome identic cu cel cu care pacientul vine la medic.

De exemplu,unui pacient ce vine la consultatie si acuza dureri de cap, agravate de obicei dimineata la 10.00-11.00, ii place sa manance foarte sarat, nu agreeaza lumina soarelui si are o fire inchisa, sensibila, caruia nu ii place sa fie consolat, i se administraza remediu  natrum-muriaticum ce produce simptomele descrise daca e administrat la oamenii sanatosi, dar care il va vindeca pe cel cu durere de cap.

Anamneza este laborioasa deoarece sunt necesare toate informatiile pentru a descoperi un remediu potrivit, de aceea criteriul de identificare a remediului este principiul similitudinii ce are ca si consecinta ca terapia homeopatica e foarte personalizata.

Acest principiu este cunoscut din antichitate, cand a fost enuntat de Hipocrate si mai tarziu de Paracelsus ce a trecut in revista toate principiile terapeutice posibile incluzandu-le si pe cele care stau la baza farmacologiei moderne conventionale.

In secolul 19 Samuel Hahneman a experimentat practic principiul similtitudinii si a dat nastere homeopatiei care se cunoaste si se practica in prezent.

Principiul dilutiei infinitezimale ce sta la baza producerii remediilor este reprezentat de diluari succesive ale tincturii mama incat la final sa se obtina cantitatea minima de substanta prezenta chimic.Astfel exista remedii minerale, vegetale, animace, si remedii din substante biologice active precum hormoni, colesterol sau interferon, din microorganisme si din medicamente alopate.

Principiul dinamizarii consta in agitarea solutiei la fiecare treapta de dilutie pana cand in final solutia obtinuta se aplica pe suprafata unor granule mici din lactoza,de aceea recomandandu-se pacientilor sa nu atinga granulele cu mana ci sa le ia in gura direct din capacelul fiolei din plastic in care se afla si sa o tina pana se topeste.

In homeopatie reactiile adverse sunt foarte rare si de obicei sunt reprezentate de faptul ca pacientul nu simte nici un efect al remediului de aceea este nevoie sa tina legatura cu medicul curant care va decide daca este nevoie de schimbarea acestui remediu.Totusi ca in timpul oricarui tratament, pacientilor li se interzice consumul de cafea, menta, camfor si unele medicamente alopate ce pot anihila efectul acestuia.

Singurul inconvenient in ceea ce privestehomeopatia este dificultatea de a gasi un remediu adecvat problemei pacientului, si de asemenea identificarea modului  de a fii in plan mental, emotional si fizic pentru a face un diagnostic diferential corect.