Hidroterapia care mai este cunoscuta si sub numele de dus subacval reprezinta utilizarea externa a apei pentru a trata durerile. Practic hidroterapia este folosita in scop terapeutic si profilactic. Apa poate actiona asupra corpului uman prin excitatia termina in functie de temperatura apei si excitatia mecanica care este data de presiunea apei asupra corpului uman.

Hidroterapia sau dusul subacval se bazeaza pe reactia corpului la stimuli calzi si reci. Acestia se datoreaza cresterii temperaturii apei si a presiunii exercitata de apa asupra corpului. Terminatiile nervoase din piele ajuta la conducerea impulsurilor prin organism date de acesta terapie cu apa.

Efecte:

-stimuleaza sistemul imunitar;
-stimuleaza reflexele terminatiilor nervoase care se afla la nivelul coloanei;
-influenteaza producerea de hormoni anti stres;
-ajuta la revigorarea circulatiei sanguine.

Baile care se fac in cadrul hidroterapiei sunt la nivel general sau local. In cazul unei bai generale, pacintii intra in apa pana la gat, iar in cazul baii locale, pacientii cufunda in apa doar numite parti ale corpului. Aceasta procedura este cel mai des utilizata in fizioterapie, la atrofii musculare si in insuficienta venoasa cronica.