Fibromialgia este reprezentata de existenta unor zone mai sensibile care se regasesc in partiile moi ale aparatului locomotor.

Diagnostic:

Tabloul simptomatic al fibromialgiei este variat si complex,acesta cuprinzand:
-tulburari digestice, cefalee, depresie, iritabilitate;
-dureri cronice generalizate la muschi sau chiar la proeminentele osoare. In acest caz durerea este ca o arsura sau uneori o amorteala. Simptomele de acest gen se resimt cel mai des dimineata si sunt insotite de oboseala. In ceea ce priveste ameliorarea acestor dureri, se poate apela la masaj, realxare si caldura, frigul fiind unul din factorii care le provoaca. Se apeleaza foarte putin la medicatia analgetica.

La examinare se constata cel mai frecvent in cazul fibromialgiei, 14 puncte dureroase. Iata cele mai frecvente puncte unde apare durerea:
– la regiunea lombara chiar la nivelul ligamentului interspinos L4-L5 si foarte putin la L5-S1;
– in zona mijlocie a trapezului drept si stang;
– la ionctiunea condro-costala a coastei a doua dreapta si stanga – este in legatura stransa cu insertia marelui pectoral chiar in zona pieptului;
– la nivelul ligamentului inter transvers C4-C5 si C5-C6;
– in epicondilii laterali stang si drept;
– deasupra spinei scapulare.
 Metodologia de reabilitare:

Reuperarea pacientului care sufera de fibromialgie este foarte complexa iar principalul scop este de a ameliora durerea. Pe langa aceasta mai are in vedere si reconditionarea fizica prin exercitiu si terapie cognitiv-comportamentala. Si kinetoterapia este utila pentru recuperarea bolnavilor care sufera de fibromialgie. De recomandat sunt exercitiile fizice aerobe. Cea de-a treia masura de terapie este cea cognitiv-comportamentala. In cadrul acesteia pacientii sunt sfatuiti de medic sa slabeasca in cazul in care greutatea nu este normala, sunt avertizati in legatura cu caracterul bolii si a eventualelor cauze de acutizare a simptomatologiei (traumatisme minore, boli infectioase, activitate fizica intensa).

Tratament

Tratamentul impotriva durerii este facut cu ajutorul analgeticelor simple, miorelaxante si antiinflamatoare nesteroidiene. Amitriptilina se foloseste in controlul tulburarilor de somn si administrarea se face cu atentie deoarece exista si reactii adverse. Utile impotriva durerii pot fi si metodele de fizioterapie antialgica.

Factori care declanseaza fibromialgia:

– leziuni locale precum traumatismele si infectiile care se datoreaza activitatii in pozitii fixe mult timp sau ale activitatii repetate cu membrele suspendate;
– fenomene reflexe care se asociaza cu durerea cronica sunt considerare principalul mecanism care duce la aparitia fibromiagiei. De obicei durerea profunda e interpretata gresit din cauza stimularii unor structuri profunde care fac ca durerea sa fie imprecisa si localizata in alte tesuturi care beneficieaza de o inervatie asemanatoare;
– tulburarile de somn.