Factorii de risc in hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o afectiune cardiovasculara foarte frecvent intalnita, fiind definita ca o crestere a valorilor tensiunii arteriale (TA) peste limitele considerate a fi normale in urma a trei determinari consecutive, in trei circumstante diferite.
Tensiunea arteriala crescuta afecteaza structura si proprietatiile vaselor de sange, avand consecinte negative asupra unor organe vitale precum creierul, inima sau rinichii.
In aproape 90% cauzele hipertensiunii arteriale sunt necunoscute, dar poate fi o consecinta a factorilor genetici – ereditatea, excesului ponderal, consumului de alcool sau datorita unui aport alimentar crescut de sare.
Factorii de risc incriminati in aparitia hipertensiunii arteriale sunt:

1. Genetici: Factorii ereditari contribuie semnificativ la apartia acestei afectiuni. Daca nici unul dintre parinti nu a avut hipertensiune atunci in populatia generala exista un risc de 3-4% de a dezvolta hipertensiune arteriala. In schimb daca unul din parinti prezinta hipertensiune atunci riscul creste la 20%, sau la 40% daca ambii parinti au avut aceasta afectiune. Mecanismul implicat in aparitia tensiunii arteriale crescute presupune prezenta unor modificari ale membranelor celulare, insotite de tulburarea transportului de sodiu, concomitent cu o retentie crescuta de sodiu si cresterea sensibilitatii receptorilor celulari la substantele vasopresoare.

2. Varsta peste 60 de ani este considerata a fi un factor de risc. Se constata o crestere a tensiunii arteriale cu 5mmHg/an datorita inaintarii procesului de ateroscleroza, care duce la reducerea elasticitatii vasculare, insotita de  reducerea functiei renale si a sensibilitatii baroreceptorilor.

3. Aportul crescut de sare reprezinta principalul factor de risc care contribuie semnificativ la aparitia hipertensiunii arteriale. Sodiul in exces determina cresterea concentratiei ionului de sodiu si de calciu in interiorul celulei, ceea ce contribuie la cresterea tonusului celulelor musculare, determinand rigiditate la nivelul vaselor de sange.

4. Fumatul are efecte multiple asupra sistemului cardiovascular prin faptul ca determina cresterea secretiei de catecolamine (adrenalina si noradrenalina), agraveaza constrictia vasculara, creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala si contribuie la cresterea lipidelor plasmatice cu scaderea HDL (colesterolul bun). Toate aceste contribuind semnificativ la aparitia hipertensiunii arteriale.

5. Consumul crescut de alcool are un efect similar cu fumatul si la randul sau determina cresterea secretiei de catecolamine, a debitului cardiac si a frecventei cardiace. Printre bauturile care determina cresteri ale valorilor tensionale se numara mai ales berea si vinul

6. Sedentarismul implica neconsumarea substantelor energetice, favorizand astfel aparitia obezitatii, a diabetului, iar prin scaderea HDL este favorizata ateroscleroza, toate avand un efect nefavorabil asupra organismului si favorizand cresterea valorilor tensionale.

7. Stresul psihic – factorii psihoemotionali sunt in corelatie cu ceilalti factori de risc si depind de tipul de personalitate si nivelul de stres. Influenta stresului asupra pacientului se manifesta prin cresterea secretiei de hormoni catabolici, a frecventei cardiace si a debitului cardiac, cresterea tensiunii arteriale, concomitent cu scaderea HDL (colesterolul bun) si cresterea LDL (colesterolul rau). Conform statisticilor persoanele mai putin stresate, care sunt calme si relaxate au tensiunea cu 5-10 mmHg mai scazuta.

8. Obezitatea – hipertensiunea arteriala este mai frecventa in randul pacientilor obezi, in mod special daca obezitatea este predominant in partea superioara a corpului (abdominala). Excesul ponderal reprezinta un factor de risc inca din copilarie si intotdeauna trebuie masurata tensiunea arteriala la copii supraponderali.

9. Ateroscleroza – reprezinta depunerea de grasimi la nivelul vaselor de sange, determinand astfel cresterea presiunii arteriale

10. Diabetul zaharat – hipertensiunea arteriala poate precede aparitia unei diabet zaharat sau poate aparea pe parcursul evolutiei diabetului zaharat tip 1 sau 2 ca o consecinta a afectarii vaselor de sange in diabet.

Un tratament eficient al hipertensiunii arteriale prespune intotdeauna si modificarea stilului de viata prin:
renuntarea la fumat – intreruperea fumatului este probabil cea mai puternica masura de a preveni bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral. Conform studiilor exista dovezi stiintifice ca fumatul interfera cu tratamentul antihipertensiv.
reducerea consumului excesiv de alcool – hipertensiunea arteriala indusa de alcool poate fi reversibila la intreruperea consumului.
scaderea in greutate si exercitile fizice – pierderea kilogramelor in exces poate determina scaderea tensiunii arteriale intre 5-20 mmHg
reducerea consumului crescut de sare – trebuie evitat adaosul de sare in mancare si verificat continutul de sare de pe alimente. Mancarea trebuie sa fie gatita din ingrediente proaspete din alimente neconservate. Alimentele cu un continut scazut de sodiu indicate in hipertensiunea arteriala sunt: cartofii, fasolea, pastele, galbenusul de ou, fructele si legumele proaspete.
cresterea consumului de alimente bogate in potasiu – cartofii copti, ciupercile, avocado, pasta si suc de tomate, spanac, iaurt degresat, suc de morcovi, nectarinele, piersici, prune, smochine, curmale, nuci, seminte de floarea soarelui, banane, broccoli,
cresterea consumului de fructe si legume, produse lactate sarace in grasimi, carne slaba si evitarea grasimilor animale saturate.

Sursa foto:  www.drugs.com

Dr. Diana Enachescu