factori favorizanti ai formarii calculilor biliari

Litiaza biliară reprezintă formarea de calculi în colecist și/sau căile biliare ca urmare a precipitării unor constituienți biliari colesterolici, pigmenți ( bilurubinat de calciu) sau calcici (carbonat de calciu). Frecvent această patologie este denumită în popor ca „pietre la fiere”. Prevalența bolii în Europa este estimată la 15-30%. În România ar afecta cca 17% dintre femei și 7,5% dintre bărbați.
Calculii biliari pot fi colesterolici sau pigmentari. Formarea lor necesită anumite condiţii litogene şi un interval de timp variabil.

Apariția calculilor biliari de colesterol este favorizată de următoarele mecanisme :
– colesterolul se găseşte în exces în bilă
– bila nu conţine suficiente săruri biliare
– vezica biliară nu se contractă în mod regulat (vezică este hipotonă sau „leneşă”)

Factorii favorizanți ai formarii calculilor biliari:
Vârsta – frecvența apariției litiazei biliare este mai mare după vârsta de 40 de ani, atingând o incidență maximă spre 70-80 de ani. Incidența litiazei biliare este redusă sub 25 de ani, dar crește cu 3% la fiecare 2 ani la persoanele peste 40 ani. La copii şi tineri – litiaza apare datorită unor malformaţii congenitale ale colecistului şi cãilor biliare sau în anemiile hemolitice congenitale (calculi de bilirubinat de calciu).
Sexul și estrogenii – raport femei/barbati cu litiaza biliara 2-3/1

 • predomină la femei datorită metabolizării hormonilor estrogreni care cresc saturația bilei în colesterol și scad nivelul acizilor biliari la femei
 • raportul dintre acizii colici şi dezoxicolici este de aproape două ori mai mare la bărbaţi decât la femei (au rol in emulsionarea grăsimilor alimentare)
 • administarea de estrogeni ( contraceptive orale) favorizează apariția litiazei
 • tratamentul menopauzei sau al cancerului de prostată dubleză incidența litiazei biliare

Obezitatea – determină creşterea sintezei hepatice de colesterol şi implicit suprasaturarea bilei în colesterol
Dieta: scăderea fibrelor (cereale, legume și fructe) din alimentație și prelungirea timpului de tranzit (constipația) sunt factori favorizanți ai formării calculilor biliari. Dieta vegetariană este considerată a fi protectivă. Alimentația săracă în calciu, vitamina C, acid folic și magneziu și bogată în grăsimi animale (untură, gãlbenuş de ou, smântâna, frişca) și carbohidrați contribuie la apariția litiazei. Abuzul de alimente coleretice – care cresc secreţia biliarã şi care mãresc contracţia veziculei biliare favorizează formarea calculilor.
Curele de slăbire rapidă – contribuie la apariția litiazei prin scăderea concentrației acizilor biliari.
Postul prelungit – dacă vezica biliară nu se golește cu regularitate, stagnarea bilei poate determina formarea calculilor biliari. Nu este recomandat să existe „vârfuri înalte” urmate de perioade lungi de inactivitate în secreția veziculei biliare.
Diabetul zaharat – acţionează ca factor predispozant al litiazei colesterolice în proporţie de  până la 30% din cazuri prin scăderea tonusului colecistului și prin apariția dislipidemiei.
Hipercolesterolemiile și dislipidemia – o alimentație bogată în grăsimi, în special în alimente foarte procesate, duce la o suprasolicitare a ficatului și implicit la o acumulare excesivă de colesterol secretat apoi în sucul biliar. Concetrația crescută de colesterol în bilă favorizează cristalizarea și contribuie la formarea pietrelor. Scăderea nivelului HDL combinat cu un nivel crescut al trigliceridelor reprezintă factori de risc, mai mari decât creșterea colesterolului.
Sarcina – prin efectul miorelaxant al progesteronului din ultimul trimestru, determină hipotonie și favorizează staza la nivelul colecistului și a căilor biliare însoţită de creşterea volumului rezidual al veziculei biliare. Se asociază formarea de noroi biliar (sludge) care, de regulă, nu se mai formează şi dispare în decursul următoarelor 12 luni de la naştere.
Multiparitatea –  femeile care au avut mai multe sarcini prezintă un risc crescut de a dezvolta litiază, datorită creșterii nivelului de estrogen în mod repetat pe parcursul sarcinilor. Cu cât femeia a avut mai multe sarcini, cu atât riscurile de litiază biliară sunt mai mari.
Medicamente –  Fibrații- clofibratul, Spironolactona, Fenobarbital, Estrogenii, Contraceptivele orale
Factorii genetici – rudele pacienților cu litiaza prezintă un risc de 2-4 ori mai mare. Apoproteina E este considerată a fi factorul ereditar predispozant.
Infecţiile – în urma infecţiei bilei se reduce conţinutul acesteia în săruri biliare, iar capacitatea de resorbţie a mucoasei inflamate este atfel mărită. La pacienții cu liatiază biliară s-au descoperit în conținutul biliar bacterii precum streptococi sau Escherichia coli care ar putea preceda sau urma formării calculior, deoarece germenii pot deconjuga sărurile biliare şi hidroliza glicouronilbilirubina.
Boli care favorizeză litiaza (boli litogene): diabetul zaharat, ciroza hepaticã, mixedemul, pancreatita, afecţiunile ileonului (boala Crohn, Wipple), sindroame de malabsorbţie, anemiile hemolitice (talasemia), etilismul, infecţiile biliare, determinã apariţia litiazei biliare.
Diverse suferinţe de vecinãtate (ulcer gastro-duodenal, pancreatita), lambliaza intestinalã pot determina suferinţe ale cãilor biliare de tip dischinetic
Procese inflamatorii (apendicita, metroanexita) printr-un mecanism reflex pot evolua cu dischinezii biliare.
Intervenții chirugicale care favorizeză litiaza (operaţii litogene):

 • rezecţiile gastrice cu vagotomie determinã colecistatonie şi staza biliarã
 • rezecţiile ileale prin perturbarea ciclului enterohepatic al acizilor biliari
 • colecistectomia pentru litiaza biliarã:
 • litiaza coledocianã cu calculi restanţi
 • sindrom postcolecistectomic

Condiţii de viaţã şi de muncã – stilul de viaţã şi obiceiurile alimentare au rol major în apariţia afecțiunilor biliare.

 • stresul, tulburãrile psiho-afective, emoţii negative de lungã duratã, tulburãri de tip dischinetic.
 • sedentarismul care alãturi de obezitate alcãtuiesc aşa-zisul „complex al bunei stãri” favorizeazã apariţia litiazei biliare.
 • fumatul, consumul de etanol sunt factori colecistochinetici ce pot precipita apariţia colicilor biliare

Sursa foto: www.thelightsomelife.com

Dr. Diana Enachescu