Pentru a preveni sau trata problemele oculare este bine sa faceti din cand in cand cate un examen oftalmologic. Este nevoie de examene periodice fiindca exista multe boli oculare asimptomatice care pot sa va afecteze oricand. Aceste examene ajuta la detectarea unor boli care pot conduce la orbire daca nu sunt tratate la timp. De aceea doctorii recomanda consulturile periodice. La acest examen se mai pot detecta boli sistematice, patologie tumorala sau chiar anomalii cerebrale. In mod normal primele teste se fac inca de la nastere, apoi din ce in ce mai rar in cazul in care nu exista probleme. In jurul varstei de 40 de ani deja aveti nevoie de ochelari pentru citit. Controalele cele mai frecvente le fac cei trecuti de varsta de 60 de ani. Dupa aceasta varsta incep sa apara bolile specifice batranetii: glaucom, cataracta, etc.

Inainte de a face examenul oftalmologic, medicul poarta un dialog cu pacientul pentru a vedea antecendentele patologice. Examinarea oculara consta in testarea acuitatii vizuale atat fara cat si cu corectie optica pentru a putea evalua exact motilitatea oculara., masurarea tensiunii oculare, etc.

Determinarea dioptriilor se face cu ajutorul unui autorefractometru. Cu ajutorul rezultatului obtinut cu acest aparat, medicul poate stabili corectia optica prin proba de lentile. Dupa efectuarea acestui examen pacientul vede in ceata in jur de 2-3 ore.  Din aceasta cauza nu este recomandat sa conduceti dupa ce vi se pun acele picaturi speciale la examen.

Biomicroscopia oculara reprezinta investigatia cu ajutorul careia se poate face examinarea microscopica a polului anterior, posterior si a vitrosului. Aceasta foloseste la depistarea unor leziuni la nivelul pleoapelor conjunctivitei, irisului, cristalinului.

Examenul fundului de ochi este indicat de medic pentru a pune un diagnostic afectiunilor retiniene. Se face de obicei odata cu orice examen oftalmologic complet. El este folositor si pentru a determina gradul de afectare a organismului de catre anumite boli generale precum diabetul sau hipertensiunea arteriale. Examenul fundului de ochi se face cu ajutorul oftalmoscopului sau cu biomicroscopul.

Tensiunea oculara este presiunea care se produce in interiorul globului ocular. Pentru a masura tensiunea oculara se foloseste un aplanotonomeetru. Si acest examen este important asa ca cel mai bine este sa fie facut periodic pentru a diagnostica din timp glaucomul. In cazul in care nu este tratat la timp, glaucomul duce la orbire.