Hernia incizionala sau eventratia reprezinta aparitia unor proeminente la nivelul cicatricilor postoperatorii. Acest lucru se produce din cauza deteriorarii peretelui abdominal la nivelul cicatricilor.

Cauze:
Eventratia apare din cauza ruperii suturii sau a stratului peretelui abdominal la nivelul cicatricei postoperatorii.

Factori care favorizeaza aparitia eventratiei:
-efortul fizic postoperator
-tuse
-constipatie
-sutura necorespunzatoare
-cresterea in greutate
-infectie a plagii postoperatorii

Aparitia eventratiei ar trebui sa ne ingrijoreze fiindca sacul de eventratie e locuit de anse intestinale subtiri si epiploon. In cazul aparitiei eventratiei e bine sa va adresati unui medic chirurg generalist. Acesta stabileste diagnosticul si indicatia operatorie electiva sau de urgenta in cazurile mai grave.

Eventratia are 3 etape:
1.Necomplicata – e caracterizata doar de prezenta unei deformari la nivelul cicatricei;
2.Incarcerata – atunci cand incep sa apara durerile;
3.Strangulata – aici apar dureri foarte mari, varsaturi, absenta tranzitului intestinal si cu aparitia ocluzei intestinale, afectarea vascularizatiei organului continut.

Interventia chirurgicala se aplica in ultimele doua etape fiindca prezinta indicatii clare insa este de recomandat ca operatia sa fie facuta inca din primul stadiu pentru a exista o recuperare mult mai buna si usoara. In primele doua stadii operatia se poate face laparoscopic care implica efectuarea unor incizii mici prin care se poate face disectia sacului herniar. In cazul operatiei clasice se face o incizie la nivelul vechii cicatrici si se efectueaza un procedeu alloplastic.