Ce efecte au infectiile materne asupra fatului

O cauza importanta de mortalitate si morbiditate materno-fetala o reprezinta infectiile materne care apar pe timpul sarcinii. Aceste infectii care apar in timpul sarcinii pot sa treaca usor la fat in timpul sarcinii transplanetar perinaral sau postnatal. Manifestarile apar in functie de agentul patogen si varsta gestionala in momentul in care fatul a fost expus la infectii. Depistarea infectiilor se face prin identificarea anticorpilor de tip IgM si IgG.  Iata cateva infectii ce se pot detecta in timpul sarcinii:

CMV – Infectia cu Citomegalovirus
CMV este cea mai mai comuna infectie congenitala iar infectarea se face prin contactul cu saliva si alte secretii biologice de la persoanele infectate. De obicei infectia recurenta cu CMV apare in timpul sarcinii si duce la infectia congenitala.  Risurile care pot apare  in cazul in care se face transmiterea transplacentara este restrictia de crestere intrauterina a fatului, microcefalie, hidrocefalie sau hepatosplenomegalie. Riscul este de 35% in cazul unei infectii primare. In cazul unei infectii cronice, doar 5-10%  din feti pot fi infectati iar sechelele sunt tardive si reprezentate de deficite ale auzului sau vazului si in unele cazuri intarziere in dezvoltare.

Rubeola
Rubeola poate avea efecte severe asupra dezvoltarii fatului fiind unul din cei mai teratigeni agenti infectiosi.  In cazul in care infectia apare chiar in primele 16 saptamani de gestatie, atunci efectele asupra fatului pot fi mult mai severe. Sindromul rubeolei congenitale  e caracterizat de cataracta, microcefalie, retard de crestere intrauterina, defecte cardiace, etc.

Varicela
Infectia cu virusul varicelo-zosterian  poate sa aiba efecte negative destul de importante ce pot afecta dezvoltarea fatului dar aceste efecte pot avea impact major si asupra sanatatii mamei. Una din cele mai severe stari asupra mamei este pneumonia materna cu VVZ care are o rata de mortalitate de pana la 40%. Varicela congenitala se poate manifesta prin afectarea oculara, anomalii asupra membrelor, anomalii neurologice.

Herpesul genital
Herpesul simplex sau genital nu reprezinta pentru adulti o problema de sanatate prea mare. Daca la adult nu este o problema la majora, in schimb pe fat il poate afecta foarte mult, iar o femeie insarcinata care se infecteaza cu herpes simplex si infectia il afecteaza pe fat, aceasta poate sa se naste prematur. Din cauza infectarii cu herpes simplex cam 50% din copii pot avea afectiuni neurologice grave sau chiar pot deceda. In cazul in care fatul nascut prematur traieste poate sa dezvolte pe parcurs numeroase complicatii asupra sistemului nervos si al pielii. Un tratament cu antivirale inceput la timp poate creste sansele de insanatosire ale fatului. Atunci cand femeia gravida a luat acest virus inainte de sarcina, exista un risc foarte mic ca fatul sa fie infectat.

Recomandare

De recomandat este ca femeile care doresc sa ramana insarcinate sa verifice inainte daca sunt protejate impotriva infectiilor cu potential teratogen. In cazul in care nu poseda anticorpi mai ales pentru rubeola, se recomanda vaccinarea si pe o perioada de aproximativ 3 luni dupa efectuarea vaccinului femeia nu trebuie sa ramana insarcinata. Diagnostul  prenatal al infectiilor fetale cu CMV, toxoplasma, rubeola sau varicela se poate face si prenatal.