Dietoterapia in ciroza hepatica

Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului, care constă în fibrozarea țesutului hepatic și in apariția de noduli de regenerare. Este o afecțiune gravă, cu prognostic rezervat. Ciroza hepatică este produsă în principal de virusurile hepatitice, consumul cronic de alcool însă mai sunt și alte boli precum hemocromatoza, Boala Wilson sau poate fi determinată de medicamente precum – metotrexatul, amiodarona, rifampicina.

Tratamentul cirozei hepatice este unul strict monitorizat și constă în:

  • Repaus fizic ( poate ajunge și la un repaus la pat de 14-16 ore/zi)
  • Regim alimentar strict
  • Tratament medicamentos de susținere a funcțiilor ficatului

Regimul alimentar în ciroza hepatică, fără ascită (lichid în burtă), fără icter (gălbinare):

  • 4-6 mese/zi, în cantitate mica, ultima masa servită cu 2 ore înainte de culcare
  • Sodiu – sarea 2g/zi ( fără adaos de sare în mâncare)
  • Regim proteic 1g/kg corp/zi
  • Regim de cruțare hepatică

ALIMENTE PERMISE:

  • carne slabă de pasăre sau vită, curcan, peștele alb, proaspăt (preparate ca rasol, friptură, înăbușite);
  • brânză slabă de vacă, caș, urdă dulce, lapte dulce sau bătut, iaurt;
  • ouale numai in preparate (1-2 pe săptămână);
  • grăsimi în cantitate mică (unt fără sare, ulei proaspăt in preparate);
  • paine albă, veche de o zi;
  • paste făinoase fără ou, orez decorticat (alb), griș;
  • legume: dovlecei, roșii,ardei, fasole verde tânără, pregătite ca soteuri, piureuri, mâncăruri de legume, supe creme sau salate (rase mărunt, la care se poate adauga zeamă de lămâie);
  • fructe: crude dacă sunt foarte bine pârguite, coapte, sub forma de piureuri, sucuri de fructe;
  • aluaturi fără bicarbonat sau praf de copt;
  • condimente aromate: pătrunjel, cimbru, mărar, leuștean, dafin; sarea maxim 2 gr. pe zi.

ALIMENTE INTERZISE:

  • carnea grasă (porc, oaie, gâscă, rață), mezelurile de orice fel, chiar și cele dietetice, peștele gras (peștele oceanic), conservele din carne sau din pește, afumăturile, viscerele, icrele;
  • brânzeturile fermentate și frământate, brânza topită, cașcavalul;
  • untura, margarina, slănina, untul sărat;
  • pâinea neagră, orezul integral, făinoasele cu ou;
  • legume: țelina, varza, sfecla, spanacul, ridichile; leguminoasele uscate (fasolea, lintea)
  • nuci, alune, arahide, masline;
  • apele minerale bogate in clorură de sodium (NaCl);
  • sosurile pregătite nedietetic, rântașurile, sosurile pregătite cu ou;
  • condimentele iuți, picante (piper, boia de ardei, curry)
  • supele sau ciorbele în cantitate mare;
  • cacao, cafea, alcool (strict interzis).

Regimul alimentar în ciroza hepatica decompensată – asemănător cu cel din ciroza hepatică compensată, cu următoarele mențiuni:
regim desodat ( 0,5 g/zi), hipoproteic – proteine reduse, hipolipidic – lipide reduse, normoglucidic – glucide normal.
Exemplu de conținut proteic al alimentelor:
carnea de vită – 20-25 g proteine/ 100 g carne (permisă în cantitatea de 200g x 2-3 ori/săptămână/cele 200 gr fracționate pe parcursul zilei)
carne de pasăre – 22-28 g de proteine/ 100 grame carne
pește – 20-28 g proteine/ 100 grame carne
ouă – un ou / 7 g proteine
iaurt – 5 g proteine ( o cană de iaurt/ lapte la 2 zile)
brânza de vaci – permisă 200gr x 2/ săptămână
In momentul in care apar edemele și ascita (lichidul în burtă) se va renunța la consumul de sare.

Sursa foto: keepurhealth.net

Dr. Diana Enachescu