Din cauza reducerii efortului fizic si cresterea aportului caloric ce duc la cresterea tesutului adipos si din cauza secretiei de hormoni placentari precum hormoni de crestere, progesteronul si hormonul lactogen placentar, in organismul matern se produc modificari endocrine si metabolice . Acestea impiedica insulina secretata de pancreas sa-si exercite efectele normale asupra metabolismului , situatie denumita insulino-rezistenta.

Diabetul congestional apare atunci cand pancreasul nu mai poate sintetiza suficienta insulina pentru a depasi insulino-rezistenta si nivelul glucozei din sange creste. Aceasta afectiune apare la 5-7% din sarcini, iar femeile ce prezinta un risc crescut sunt cele care au un istoric familial de diabet , in special la rude de gradul intai, greutatea anterioara sarcinii peste  110%  din greutatea ideala sau  obezitate IMC ≥ 30 kg/m2, varsta > 25 de ani, feti macrosomi la nasterile anterioare sau sindrom de ovare polichistice.

Femeile nediagnosticate cu  diabet zaharat efectueaza un test de toleranta la glucoza ce consta in determinarea glicemiei preprandiale la o ora si la doua ore dupa ingestia a 75 g de glucoza. Testul se face intre saptamanile 24 si 28.

In cazul in care suferiti de diabet gestational rezultatul testului va arata glicemia a jeun ≥ 92 mg%, glicemia la 1 h ≥ 180 mg% si glicemia la 2 h ≥ 153 mg %.

Femeile, ce au nivelul glucozei in sange controlat, vor da nastere unor copii sanatosi, insa cele ce nu trateaza aceasta afectiune pot avea parte de producerea unor anomalii de dezvoltare ale fatului cum ar fii macrosomie sau organomegalie acestea cauzand copilului traumatisme osoase si nervoase in cazul nasterii pe cale naturala.

Nou-nascutul poate dezvolta, postpartum, tulburari metabolice precum hipoglicemie, hipocalcemie si hipomagnezimie, si sindrom de detresa respiratorie, iar mai tarziu pot suferi de obezitate si de diabet zaharat.

Tratamentul ce trebuie urmat pentru a vindeca diabetul zaharat consta in modificari ale regimului alimentar, activitate fizica in absenta contraindicatiilor si medicatie orala sau insulina. Pe parcursul acestuia va avea loc monitorizarea glicemiei rezultatul final trebuind sa fie preprandial < 95 mg%, la 1 h postprandial < 140 mg%, la 2 h postprandial < 120 mg%.