alergia la atingere sau urticaria dermatografica

Ce este dermatografia?

Dermatografia sau urticaria dermatografica este o alergie a pielii de care sufera multi tineri si adulti in ziua de astazi. Numarul exact al persoanelor care sufera de aceasta forma de alergie nu este cunoscut exact dar se presupune ca aproximativ 5 % din populatie are aceasta afectiune.

O simpla atingere – de atat de nevoie pentru ca pielea celor care sufera de urticarie dermatografica sa se inflameze. De aici vine si denumirea bolii in limba greaca care se traduce in „skin writers” (cei care scriu pe piele).

Daca in cazul altor alergii ale pielii exista anumiti factori declansatori precum mancarea, conditiile meteo sau un anumit meterial, in cazul dermatografiei factorul declansator este propria atingere a pielii. Rezultatul este o eruptie rosie a pielii insotia de mancarimi care poate dura intre 15 minute si ore intregi sau chiar zile, in cazuri foarte rare.

Desi nu este o afectiune grava si nici contagioasa, dermatografia poate cauza probleme serioase de incredere, poate crea izolare si poate ingreuna socializarea de zi cu zi. Aceasta afectiune apare mai ales la persoanele tinere cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani.

Factorii care influenteaza dermatografia 

Pana in prezent nu se stie exact ce declanseaza acest tip de alergie dar se presupune ca este rezultatul histaminei eliberata de mastocite – celule ale tesutului conjunctiv responsabile si pentru alte alergii – care rezulta intr-o piele umflata, rosie, cu mancarini.

Factorii care influenteaza dermatografia sunt: emotiile puternice, caldura excesiva sau baile cu apa fierbinte, hainele si materialele aspre si activitati precum lucrul manual, boxul, interactiunea cu alte persoane etc. Acestea difera de la individ la individ in functie de cat de sensibil este fiecare.

Semnele care apar in urma iritatiei dispar destul de repede si sunt doar la suprafata pielii. La majoritatea pacientilor ele dispar in cateva zeci de minte. Persoanele care sufera de dermatografie se vindeca de obicei in cativa ani.

Tratament

Vizita la doctorul alergolog  este obligatorie indiferent de gradul de severitate cu care se manifersta aceasta alergie. De regula testul pentru acest tip de alergie consta intr-o atingere fina cu un obiect tocit pentru ca apoi sa se urmareasca aparitie oricarei urme sau linii. Forma de tratament aplicata pentru acest tip de alergie sunt antihistaminicele.

Persoanele care sufera de dermatografie isi pot spune povestile pe pagina de Facebook „I’m a skin writer, I have dermatographism” sau pot vizita site-ul www.skintome.com, creat special, de o tanara cu urticarie dermatografica, pentru toti cei care „scriu pe piele”.

Sursa foto: theatlantic.com