Colecistectomia laparoscopica este un adevarat standard international cand vine vorba de afectiunile vezicii biliare. Una din intrebarile pe care si le pun pacientii este daca chiar este necesara o colecistectomie laparoscopica. E nevoie de o astfel de interventie mai ales cand se descopera litiaza veiculara fiindca aparitia acesteia poate sa duca si la complicatii mai grave sau foarte grave chiar daca pare a fi doar o boala banala.

Simptome care sugereaza existenta unor efectiuni ale vezicii biliare sunt:

-o durere in partea dreapta a abdomenului superior si in capul pieptului;
-greata si varsaturi cu aspect bilios;
-un gust amar dimineata;
-balonare abdominala.
Asa cum am precizat mai sus, pot aparea complicatii din cauza litiazei veziculare daca nu se trateaza la timp. Iata cateva dintre acestea:

-icter mecanic, pancreatita acuta;
-peritonita, ileus biliar;
-colecistita acuta sau cronica;
-cancer de vezica biliara.

Aceste complicatii impun o colecistectomie insa in functie de stadiul in care se afla boala. E de recomandat ca acesta interventie sa se faca inca de la primele simptome pentru a nu aparea complicatii.

De ce e bine sa alegeti o operatie laparoscopica pentru indepartarea colecistului?
O astfel de interventie este benefica si are si foarte multe avantaje. Dupa efectuarea operatiei laparoscopice durerile vor fi mult mai mici, recuperarea postoperatorie se va face rapid, aspectul estetic va fi placut si perioada de spitalizare mai scurta.
In ceea ce priveste complicatiile legate de plaga postoperatorie, medicul curant este cel care decide tipul de interventie in functie de afectiunile vezicii biliare si starea in care se afla pacientul in acel moment.