In ultimii ani laparoscopia ginecologica a cunoscut o evolutie foarte mare de la o procedura chirurgicala folosita doar pentru a diagnostica, la un instrument chirurguical major cu ajutorul caruia se pot trata foarte multe afectiuni ginecologice. Aproape toti ginecologii folosesc aceasta procedura chirurgicala. In cadrul acestei interventii se introduce prin incizie de aproximativ 1 cm in abdomen, chiar la nivelul ombilicului, un instrument optic numit laparoscop.  Aceasta are atasata o camera video care afiseaza imagini pe un monitor. Se mai ataseaza si un cablu de fibra optica cu care se ilumineaza campul operator. Aceste interventii se fac sub anestezie generala.

Indicatii:

Laparoscopia diagnostica se utilizeaza pentru a evalua pelvisul in durerile acute sau cronice. In functie de aspectele care se constata se poate rezolva problema tot pe cale laparascopica.

Sterilizarea tubara este o metoda contraceptiva sigura. Este recomandata in special femeilor care nu mai vor sa aiba copii si se realizeaza utilizand electrochirurgia bipolara. Cu aceasta se coaguleaza 2 cm din trompele uterine pentru a duce la obstructia acestora.

 Tratamentul endometriozei. Endometrioza reprezinta prezenta tesutului endometrial in afara locatiei sale normale, cel mai des intalnindu-se in trompele uterine sau ovare. Astfel ca tesutul care captuseste uterul ajunge sa se dezvolte in alte regiuni din afara uterului. Principala metoda pentru a diagnostica endometrioza este laparoscopia cu ajutorul careia se face si tratamentul.

Liza aderentelor. Aderentele sunt tesutul fibros care se formeaza intre organele pelviene. Acest lucru se datoreaza din cauza unor infectii cauzate de apendicita, interventii chirurgicale mai vechi, etc. Aceste aderente pelviene pot conduce la infertilizate. Lia aderentelor se face pe cale laparoscopica.

Chisturile ovariene cu dimensiuni de peste 6 cm care continua sa fie si dupa doua cicluri menstruale la femeia negravida si cea in premenopauza, necesita interventie chirurgicala. Aceasta se face prin laparoscopie sau laparotomie.

Sarcina extrauterina reprezinta implantarea oului oriunde in afara cavitatii uterine iar tratamentul este laparoscopia cu ajutorul careia se poate difinitiva diagnosticul. Se practica salpingostomie in functie de localizarea sarcinii extrauterine si gradul de evolutie al acesteia.

Fibroamele uterine. Fibroamele sunt tumori beninge care se dezvolta din fibrele musculare ale uterului. Tratamentul se face cel mai des in functie de varsta, localizare si dimensiune.

Tulburari de statica pelvica. Prolapsul uterin este reprezentat de alunecarea uterului din pozitia sa normala cauzat de slabirea elementelor anatomice de sustinere. Aceasta situatie este intalnita des in cazul prolapsului de bolta vaginala. Tot pe cale laparoscopica se poate face suspensia uterului folosindu-se o plasa de polipropilena.

Tratamentul endometriozei. Endometrioza apare atunci cand tesutul endometrial se regaseste in afara localizarii sale normale, cel des in trompele uterine sau cele ovare. Asadar tesutul care captuseste uterul ajunge sa se dezvolte si in alte regiuni in afara uterului. Laparoscopia este principala metoda cu ajutorul careia se poate face un diagnostic si tratament.

 

Avantajele laparascopiei

Unul din principalele avantaje ale chirurgiei laparoscopice este ca are un caracter minim invazic si nu are o agresiune foarte mare asupra organismului ceea ce duce la o scadere in intensitate a durerii postoperatorii si reducerea medicatiei. Interventia de acest tip are un risc infectios foarte mic. Vindecarea pacientului este foarte rapida si rezultatele sunt de fiecare data pozitive.

Histerectomia

Reprezinta indepartarea uterului prin interventie chirurgicala. Cu ajutorul laparoscopiei se poate face prin 3 metode:

-histerectomie vaginala asistata laparoscopic;
-histerectomie supracervicala pe cale laparoscopica;
-histerectomie totala pe cale laparoscopica.