Zona zoster  se manifesta prin durere si aparitia unei benzi eruptive cutanate, ea fiind determinata de acelasi virus care apare si la varicela. Acest virus care determina si varicela ramane in corpul pacientului chiar si dupa ce este vindecat de varicela. In momentul in care sistemul imunitar este slabit, virusul automat de reactiveaza si incepe sa apara sub forma unei zone zoster. Factorii care duc la reactivarea virusului varicelo-zosterian pot fi infectia cu HIV, cancerul, stresul, oboseala, etc. Zona zoster se poate diagnostica in momentul in care au aparut eurptiile cutanate specifice acesteia.

Manifestarile clinile ale zonei zoster sunt:

1.Faza preeruptiva – inainte de aparitia eruptiei
In prima faza chiar inainte de aparitia eruptiei pot sa apara dureri, senzatie de arsura doar pe zona cutanata. In cazul in care astfel de simptome apar in zona ochiului, atunci este nevoie de un consult al medicului urgent. Simptomele acestea preced faza eruptiva cu circa 5-10 zile.

2.Faza eruptiva
In cea de-a doua faza, incep sa apara zonele rosii acoperite cu vezicule cu lichid chiar in zona care la inceput dadea senzatia de durere. In cazul in care eruptia apare pe fata sau mai ales in jurul ochiului, aceasta zona zoster poate afecta vederii daca nu se ia un tratament cat mai rapid.

3.Faza de durere cronica

Cea de-a treia faza este nevralgia postherpetica sau faza de durere cronica. Aceasta faza se produce doar la aproximativ 15% din cazuri. E una din cele mai comune complicatii fiindca durerea persista circa 30 de zile, iar in anumite cazuri, foarte rar, persista timp de cateva luni.

Tratament
Exista mai multe metode de tratament in functie de eruptie si zona in care se produce aceasta. Tratamentul antiviral este impus de medic in primele 1-2 zile de cand apare eruptia cutanata. Se aplica tratament antiviral pentru a stopa complicatiile si perioada de evolutie. Se pot folosi medicamente antiinflamatorii pentru terapia durerii.
Medicul dermatolog poate recomanda utilizarea unor solutii dezinfectante sau creme cu antibiotic. Atunci cand apar complicatii se aplica tratamente specifice precum in cazul zonei zoster oftalmologica care are nevoie urgenta de terapie si de un consult oftalmologic fiindca altfel poate duce la orbire. In cazul in care si nervii cranieni sunt afectati se pot produce paralizii faciale sau chiar pierderea auzului.

Se poate preveni aparitia zonei zoster?
Inca nu exista o cale prin care se poate preveni aceasta infectie. Toate persoanele care au avut varicela pot face zona zoster atunci cand imunitatea scade. Persoanele care trebuie sa se fereasca de cei cu zona zoster sunt in special bebelusii si femeile gravide, dar si persoanele care nu au facut pana in prezent varicela.