Ce este herpesul genital

Una dintre bolile cu transmitere sexuala o reprezinta si herpesul genital, cauzat de virusul herpes simplex, care are doua tulpini: una dintre acestea produce herpesul genital, iar cealalalta pe cel bucal.

Primele simptome ale herpesului genital pot aparea in termen de doua saptamani de la contactul sexual cu o persoana infectata, sub forma unor vezicule pe sau in jurul organelor genitale sau a rectului. Pe langa acestea mai apare si senzatia de mancarime si arsura in zona genitala sau anala sau chiar durere, in aceste zone, simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, umflarea gaglionilor inghinali, jena la urinare sau chiar durere in timpul actului sexual.
Desi simptomele dispar in decursul a 2-3 saptamani virusul ramane in organism pentru totdeauna si se poate transmite si altor persoane. Tendinta de aparitie a episoadelor herpetice, in timp, tinde sa se rareasca si sa fie mai putin severe. Expertii inca nu au descoperit ce face ca virusul sa devina activ, insa unele femei pot confirma faptul ca stresul, soarele sau mentruatia pot fi posibili factori declansatori.

Tratamentul medicamentos administrat la sfatul medicului specialist poate doar scurta si opri episoadele si simptomele acestora. O foarte mare atentie trebuie acordata femeilor insarcinate, deoarece exista posibilitatea transmiterii acestuia si nou nascutului.
Herpesul genital este o boala mai des intalnita si mai usor transmisibila in cazul femeilor: aproximativ 1 din 4 femei dezvolta aceasta infectie comparativ cu barbatii, in cazul carora ponderea e de 1 din 8. Caile de transmitere sunt atat prin contact sexual, contact tegumentar, prin sange sau de la mama la fat.

Ce ar trebui facut in cazul in care unul dintre parteneri are herpes genital?
In primul rand se pot face teste pentru a depista cu exactitate existenta sau inexistenta virusului in organism, se recomanda evitarea contactului sexual in cazul in care partenerul are simptome de focar, precum si rani deschise si folositi protectie de fiecare data si in mod corect, pentru a reduce riscul transmiterii.

Sursa foto: www.webmd.com