Desensibilizarea poate ajuta la tratarea bolilor alergice. Acestea reprezinta si in momentul de fata o problema de sanatate publica chiar la nivel mondial. Alergiile devin pe zi ce trece to mai complexe si se asociaza intre ele. Acest lucru duce la mari costuri terapeutice. Pentru prevenirea si tratarea alergiilor se iau in primul rand masuri de control asupra mediului, se face terapie farmacologica, imunoterapie specifica cu alergene si amunomodulare.

Imunoterapia specifica

Este o metoda de tratament care se aplica la bolile alergice. Acesta metoda este folosita de mai bine de o suta de ani in medicina si da rezultate. ITS sau imunoterapia specifica cu alergene reprezinta administrarea controlata de doze de alergen standardizat. Acesta are scopul de a creste toleranta la diversi alergeni. Acest gen de terapie este pana acum singura solutie care reuseste sa intervina in mecanismul de producere a bolii. De ITS pot beneficia pacientii trecuti de varsta de 4 ani care sufera de alergii. Exista si cazuri speciale in care pacientii incep aceasta terapie de la o varsta mai frageda. Atunci cand este administrat corect, ITS aduce alergia in stadiul de disparitie, fiindca corpul se invata cu ea si nu mai apar complicatii. Astfel ca alergia va scadea pe parcurs pana cand vor disparea complet simptomele. Pe langa tratarea alergiei, ITS ajuta si la reducerea consumului de medicamente.

Imunoterapia specifica cu alergene este utilizata de multe ori la pacientii cu rino alergica, la unele forme de astm alergic sau in reactiile alergice cu veninuri de insecte, cel mai frecvent de la albine si viespi, la care foarte multi oameni fac alergie. Se pot face si desensibilizari famacologice pentru medicamente daca nu exista si alte alternative terapeutice.

Oamenii fac de multe ori alergie la praf, polen si chiar par de animale asa ca cel mai des pentru aceste alergene se fac desensibilizari.