Coblatia este o metoda inovatoare de tratament chirurgical care are foarte multa avantaje in detrimentul chirurgiei clasice si cea cu laser. Coblatia e o metoda de tratament fara sangerare in sfera ORL. O astfel de interventie nu produce sangerare si nici nu arde tesuturile. Coblatia este o metoda moderna prin care „se topesc si vaporizeaza” tesuturile fara sa fie afectate si zonele de tesuturi normale.

O astfel de interventie moderna este recomandata atunci cand pacientii sufera de boli ale gatului sau ale nasului. In unele cazuri se pot trata si pacientii care sforaie. Sunt pacienti care sufera de multe ori de boli ale amigdalelor, iar acestia pot fi impartiti in doua categorii:

– pacientii care au infectii ale amigdalelor de mai multe ori. Astfel de pacienti pot prezenta dureri in gat intense, dureri la inghitit si senzatie de umflatura in gat de mai multe ori pe an din cauza amigdalelor. Dina ceasta cauza au nevoie de antibiotice pentru a vindeca infectia, insa este de recomandat si indepartarea amigdalelor definitiv pentru a nu mai avea aceasta problema. Operatia de indepartare a amigdalelor se poate efectua si prin coblatie. Acest mod de operare poate avea multe avantaje pentru pacient. Durerile postoperatorii sunt mai usoare si exista o perioada de recuperare de doar cateva zile. In cele mai multe cazuri nici nu exista sangerare sau este in cantitati foarte mici.

– pacientii care au amigdalele mari sforaie intens si au anumite perioade de oprire a respiratiei in timp ce domn. Acest lucru apare din cauza sindromului de apnee in somn datorat marinii amigdalelor care ingusteaza spatiul alocat in gat pentru respiratie. Atunci cand apar infectii la nivelul amigdalelor in mod repetat, acestea se vor scoate definitiv. Si aici poate interveni coblatia cu ajutorul careia se poate reduce volumul amigdalelor. Micsorarea amigdalelor prin coblarie este eficienta atat la adulti cat si la copii. Cu totii stim ca amigdalele au un rol important in imunitatea corpului asa ca este mult mai bine sa fie micsorate ca volum decat sa fie indepartate.

Interventia prin coblatie este indicata si pacientiilor care sufera sforaie fiindca acest lucru poate fi deranjant de multe ori pentru cei din jur. Pe langa micsosarea amigdalelor se poate efectua coblatie si pentru ameliorarea sforaitului. Pentru a impiedica vibratiile care creeaza zgomotul de sforait, se reduce lungimea omuletului si se reduce in grosime si lungime valul palatin. Coblatia este utila pentru combaterea sforaitului deoarece amigdalele sunt una din cauzele care produc sforaitul. Chiar si copiii pot avea probleme cu sforaitul din cauza amigdalelor mari. Pe langa problemele cu sforaitul mai pot aparea probleme in ceea ce priveste inghitirea alimentelor si tulurari in vorbire. Exista si alte cauze ce conduc la sforait printre care nasul infundat, vegeratiile adenoide mari, omuletul, valul palatin.

Senzatia de nas infundat va disparea dupa ce se apeleaza la coblatie. In acest caz coblatia va reduce grosiea cornetelor nazale si nasul se va desfunda. Cornetele nazale sunt niste formatiuni anatomice ce se regasesc in nas. Acestea au o forma cilindrica moale. Ele se maresc in volum atunci cand raciti. Volumul marit al acestora poate fi pe o perioada mai lunga de timp si din cauza anumitor alergii. Nasul infundat este una din cauzele care accentieaza sforaitul.