anemia feripriva

Anemia reprezinta unul dintre cele mai frecvente diagnostice stabilite de catre medicul de familie, aproape neexistand pacient care sa nu se fi confruntat macar o data in viata cu aceasta afectiune. In Romania exista o prevalenta ridicata a anemiei datorita nivelului socio-economic scazut al familiei, gradului de educatie a mamei care ingrijeste copilul si datorita faptului ca alaptatul la san fie este abandonat de catre mame fara un motiv serios sau durata alimentatiei la san nu este suficienta pentru a furniza sugarului rezervele de fier necesare cresterii.

In randul copiilor anemia feripriva instalata in primii ani de viata are consecinte negative asupra dezvoltarii copilului:

 1. Intarziere in dezvoltarea psihomotorie a sugarului
 2. Tulburari in dezvoltarea limbajului
 3. Coeficient de inteligena mai redus cu 5-1 puncte la copilul prescolar si scolar

Motiv pentru care este foarte important sa stim care sunt cauzele care determina aparitia anemiei.
Cel mai frecvent anemia apare datorita insuficienţei rezervelor de fier la naştere prin greutate mica la nastere, prematuritatea, dismaturitate, sarcini gemelare sau carenţa marţială la mamă în timpul sarcinii (mai ales la multiparele cu sarcini apropiate).
O alta cauza care contribuie la aparitia anemiei sunt pierderile de sange PERINATALE prin aparitia hemoragiilor materne in patologii asociate sarcinii precum placentă praevia, dezlipire prematură de placentă sau datorita unei rupturi a cordonului ombilical, sângerări din cordon, pensarii precoce a cordonului ombilical.
Ulterior in timpul primului an de viata anemia cel mai des apare prin insuficienţa de aport prin ( aport dietetic deficitar) cel mai frecvent prin greseli de alimentatie cum ar fi:

 1. prelungirea excesivă a regimului lactat fara suplimentare de fier (mai ales în cazul sugarului alimentat artificial cu lapte de vacă sau lapte praf standard)
 2. diversificare tardiva
 3. alimentaţie complementară incorectă cu exces de făinoase şi/sau cu cantităţi reduse de alimente bogate în fier şi proteine (ouă, carne);

Creştere rapidă din primul an de viata genereaza nevoi crescute de fier (Fe) mai ales la sugarii cu greutate mica la nastere de aceea acestia sunt predispusi sa dezvolte o anemie.
Anemia feripriva poate fi o manifestare a malabsorbţie intestinală a fierului in tulburări digestive cronice (sindroame de malabsorbţie, diaree cronică, celiakie – intoleranta la gluten, intoleranta la proteinele din laptele de vaca, mucoviscidoză), care împiedică absorbţia intestinala a fierului si generează exsudare importantă sau hemoragii mici si repetate la nivelul mucoasei digestive.
Pierderile importante de fier cu forme moderate spre severe de anemie apar de obicei prin:

 1. hemoragii mici şi repetate (epistaxis repetat )
 2. hemoragii oculte din bolile ulceroase, (alergia la proteinele laptelui de vacă, infestările parazitare predominant helmintice);
 3. hemoragii de cauză chirurgicală precum anomalii digestive, varice esofagiene, hernie hiatală, polipoza intestinală, diverticul Meckel,
 4. hemoragie după intervenţii chirurgicale sau traumatisme;
 5. hemoragii de cauză renale: hematuria, hemoglobinuria, sindromul Goodpasture.

Uneori nu lipsa de fier din orgamism este cauza anemiei feriprive ci faptul ca acesta este sechestrat la nivelul macrofagelor ( celule ale sangelului) din ficat sau splina. Acest lucru se intampla de obicei in inflamaţiile cronice precum boala Crohn, artitră reumatoidă, in tuberculoză, septicemie, osteomielită, infecţii urinare sau in hemosideroză si afectiuni maligne (cancer).
Anemia prin carenta de fier de regula este usor de corectat prin tratament medicamentos insa este important sa fie stabilita cauza exacta care a determinat aparitia lipsei de fier in organism.

Sursa foto: www.aboutsymptomsblog.com

Dr. Diana Enachescu