Din pacate statisticile nu sunt pozitive cand vine vorba de neoplasmul colorectal. Ultimele statistici indica faptul ca neoplasmul colorectal are o incidenta foarte mare in tara noastra. De aceea medicii recomanda ca oamenii sa se prezinte la cabinet chiar de la primele simptome. Neoplasmul colorectal e reprezentat de cresterea unor formatiuni tumorale maligme la nivelul intetinului gros.

Simptome
-scaderea ponderala;
-constipatie;
-alternanta constipatiei cu diareea;
-sangerari in timpul scaunului;
-dureri abdominale si balonare;
-astenie fizica;
-anemie (in special la persoanele trecute de varsta de 50 de ani);
-greata si varsaturi (stadii avansate).

Diagnostic si investigatii

Cancerul rectal se poate diagnostica printr-un tuseu rectal in privinta cancerului rectal mediu si inferior, iar pentru cancerul rectal superior si de colon se face colonoscopie si rectoscopie. Atunci cand stadiul este avansat tumorile se evidentiaza prin palparea asupra abdomenului. In plus se mai fac examene suplimentare pentru rect. CT abdomino pelviena si RM pelviana sunt examele suplimentare care se fac pentru rect si pentru a evidentia extensia tumorala.

Tratament
In ceea ce priveste cancerul colorectal, tratamentul este complex. Acesta presupune o interventie chirurgicala clasica sau laparoscopie pentru a indeparta formatiunile tumorale colorectale. In plus se aplica si tratament oncologic care consta in radioterapie si chimioterapie.

Screening-ul pentru cancerul colorectal estste recomandat pentru persoanele trecute de varsta de 50 de ani care au aceleasi simptome precum cele enumerate mai sus. In afara de aceste persoane, screening-ul e recomandat si pentru cei cu un istoric medical de cancer de colon sau rectal in familie.