Beneficiile consumului de kiwi

Kiwi este recunoscut ca fiind fructul national al Chinei si are un continut bogat de vitamine si minerale. Moderat in calorii ( 100 g de kiwi – 61 de calorii ) kiwi este o sursa bogata de fibre alimentare solubile, ce ajuta la protejarea mucoasei colonului, prin reducerea timpului de expunere la toxine. Fructul este o sursa excelenta de antioxidanti, precum vitamina C si contine un nivel foarte bun de vitamina A, vitamina E si vitamina K, cu rol in cresterea masei osoase, iar in cazul pacientilor cu boala Alzheimer, cu rol in limitarea leziunilor neuronale din creier.
Studiile au aratat ca anumite substante din kiwi au functia de a subtia sangele, ajutand astfel la prevenirea formarii cheagurilor din interiorul vaselor de sange si de a proteja impotriva accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord. Semintele de kiwi sunt o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3, a caror consum poate reduce riscul de boli coronariene, de accident vascular cerebral si poate ajuta la prevenirea dezvoltarii ADHD-ului sau autismului la copii.

Valoarea nutrionala a fructului de kiwi la 100 g. este: Energie 61 Kcal 3%; Carbohidrati 14.66 g 11%; Proteine ​​1 g 2%; Total grasimi 0,52 g 2%; Colesterol 0 mg 0%; Fibre alimentare 3 g 8%; vitamine Folati 25 g 6% ; Niacina 0,341 mg 2%; Riboflavina 0,025 mg de 2%; Tiamina 0,027 mg de 2%; Vitamina A 87 UI de 3%; Vitamina C 92,7 mg 154%; Vitamina E 1,46 mg 10%; Vitamina K 40,3 g 34%; Electroliti 3 mg de sodiu 0%; Potasiu 312 mg 7%; minerale Calciu 34 mg 3,5%; Cupru 0,130 mg 14%; Fier 0,31 mg 4%; Magneziu 17 mg 4%; Mangan 0,098 mg de 4%; Zinc 0,14 mg 1%; Fito-nutrienti Caroten-β 52 g – Crypto-xanthin-β 0 g -Luteina zeaxantina 122 g.

Beneficiile consumului de kiwi pentru sanatatea noastra rezulta din continutul fructului extrem de ridicat de vitamina C si de alte vitamine si minerale, care fac ca acest fruct sa fie extrem de benefic pentru multe afectiuni, precum:

Anemia – efectul antianemic rezulta din continutul sau ridicat de fier si cupru, esentiale pentru sinteza hemoglobinei (proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigenul in tot corpul) si vitamina C – care imbunatateste absorbtia de fier din intestinul subtire in sange.

Efectul antioxidant rezulta din substantele nutritive continute de kiwi, care sunt responsabile si pentru neutralizarea radicalilor liberi, ce pot cauza imbatranirea prematura, inflamatia si multe alte boli degenerative.

Sanatatea tesutului conjunctiv este datorata vitaminei C, esentiala pentru sinteza de colagen, astfel ca si sanatatea oaselor, a dintilor si a gingiilor au de castigat.

Combate  constipatia – datorita continutului relativ ridicat de fibre, kiwi are si proprietati laxative, care ajuta la curatarea tractului digestiv si la prevenirea sau remedierea tulburarilor digestive.

Sanatatea inimii – datorita nivelului de potasiu ridicat si a unui continut scazut de sodiu, kiwi ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la prevenirea hipertensiunii arteriale. In plus, potasiu are un rol critic si in reglarea si imbunatatirea functiei cardiace, in timp ce vitamina C ajuta la scaderea colesterolului din sange, prevenind astfel ateroscleroza si aparitia unor boli de inima.

Intareste sistemul imunitar – kiwi este foarte eficient in sustinerea functiei sistemului imunitar, contribuind astfel la combaterea si prevenirea racelii si gripei, precum si a altor tipuri de infectii si inflamatii.

Crampele musculare – bogat in minerale, cum ar fi magneziu si potasiu, kiwi ajuta la atenuarea oboselii musculare, la prevenirea crampelor musculare, dar si la imbunatatirea fortei musculare.

Oboseala mentala poate fi combatatuta, datorita continutului ridicat de magneziu din kiwi, care imbunatateste productia de energie din creier si creste astfel capacitatea de concentrare.

Sarcina – consumul de suc de kiwi in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea crampelor musculare nocturne, la imbunatatirea microcirculatiei de la nivelul picioarelor (prevenind astfel aparitia varicelor), la prevenirea deficientelor de calciu si a constipatie. In plus, continutul ridicat de acid folic este util in prevenirea aparitiei defectelor neurale la copii.

Ulcer gastric – consumul de alimente bogate in vitamina C, printre care se numara si kiwi ajuta la reducerea riscului de aparitie a ulcerului peptic si a cancerului la stomac.

Foarte mare atentie insa, unii oameni pot avea intoleranta la anumite substante continute de kiwi, si anume „actinidin” ​​si „oxalat de calciu”, care pot declansa reactii adverse, in special la copiii mici si la cei care au probleme cu rinichii. Reactiile sunt in general usoare, fiind singurul posibil efect secundar al consumului de kiwi. Este important sa ne amintim ca atunci cand sunt consumate in exces, fructele kiwi pot provoca diaree, datorita efectului sau natural laxativ.

Sursa foto:  www.tinkturedrsulca.com