consumul de coacaze

Fructe de padure de mici dimensiuni, rosii sau negre, coacazele au una dintre cele mai mari valori nutritive, dupa aronia, soc si afine, urmate fiind de zmeura, capsuni si rodii.
Sunt totodata o sursa excelenta de vitamina C – mai mult de 300 % din doza zilnica recomandata, de vitamina A – cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si de vitamina B – necesara metabolismului nostru. Aproximativ 20 % din doza zilnica de fier mineral o regasim tot in continutul acestor fructe, alaturi de alte minerale precum cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu.
Un consum moderat si regulat de coacaze, sub diferite forme (in stare naturala, gemuri, conserve, adaugate la inghetata, tarte, briose, etc.) poate influenta sanatatea noastra:

Imbunateste functia imunitara
Protejeaza vezica urinara si previne aparitia infectiilor urinare
Reducere riscul de cancer de colon
Protejeaza organismul impotriva bolilor de inima
Amelioreaza efectul bolilor cardiovasculare
Reduce hipertensiunea arteriala
Protejeaza impotriva osteoporozei
Previne accidentele vasculare cerebrale
Are efect puternic antioxidant
Previne aparitia crizelor epileptice
Previne alopecia (aparitia cheliei)

Lunile iunie si iulie sunt cele in care se coc coacazele negre, insa daca ne dorim sa le savuram tot anul le putem congela sau gati direct sub forma gem, dulceturi sau sirop. Acesta din urma este considerat de catre preotul Sebastian Kneipp, parintele medicinii naturiste “un elixir de sanatate pentru gat şi caile respiratorii superioare”.
Utilizarile siropului de coacaze sunt multiple, dintre care amintim:
Pentru cei care se confrunta cu o stare accentuata de oboseala si de suprasolicitare intelectuala se recomanda 1-2 lingurite, atunci cand apar aceste stari.
In cazul durerilor de gat, tuse, raguseala si amigdalita, siropul de coaceze negre (8 lingurite pe zi, fara apa) actioneaza eficient si rapid in locul zonei afectate. La fel de bun este siropul de coacaze si in cazul bronsitei, pneumoniei, tuberculozei pulmonară.
In caz de intepaturi de viespe, albina, etc. locul se poate freca imediat cu câteva picaturi de sirop, iar senzatia de durere sau mancarime vor disparea repede.
Tulburarile de circulatie, in cazul persoanele cu extremitarile reci, pot fi tratate, timp de 5-6 saptamani cu o cura de coaceze consumate sub forma de pulbere, a 2 lingurite de doua ori pe zi. Aceasta se obtine prin macinarea cu rasnita electrica pentru cafea.
Iata asadar ca avem motive serioase sa incercam sa includem, pe cat de mult putem si acest fruct in alimentatia noastra zilnica.

Sursa foto: www.wallpapers.jurko.net