Cum se manifesta atacul de panica

Atacul de panica este un episod spontan de panica generalizata care implica simptome fizice si psihice intense si de scurta durata. Persoana care menifesta un atac de panica simte o frica incontrolabila fata de ceea ce urmeaza sa pateasca in viitor, asociata cu simptome precum: batai de inima rapide, senzatia de sufocare, palpitatii, lesin, ameteala.

Senzatiile pe care persoana le poate avea in timpul derularii unui episod de panica pot include: teama de a suferi un infarct miocardic, teama de a-si pierde mintile sau de a-si pierde viata.

Din fericire, atacul de panica in sine, nu afecteaza sanatatea fizica a persoanei. Cu toate acestea daca va confruntati cu unul sau mai multe atacuri de panica intr-un timp relativ scurt, acest lucru poate indica ca suferiti de o tulburare de anxietate.

Atacul de panica nu este o afectiune in sine dar poate fi un simptom al despresiei, al unei fobii sau al unei tulburari de anxietate.

Simptome

Episodul de anxietate se desfasoare pe o perioda scurta de timp ( atinge punctul culminant in max. 10 minute) si poate tine cel mult 30 de minute. Chiar daca senzatiile fizice dispar imediat, mental, persoana care a suferit un atac de panica, se vindeca in cateva ore.

Cele mai intalnite simptome ale atacului de panica sunt:

-tahicardie (bataile inimii intr-un ritm accelerat)

-transpiratie excesiva cu episoare de frisoane

-durere in piept

-senzatia de sufocare sau inecare (imposibilitatea de a respira normal)

-ameteala si vedere incetosata insotita de stari de lesin

-senzatia de tremurat

-gura uscata

-frica de a innebuni

-frica de a pierde controlul asupra lucrurilor care au loc in jur

-frica de a suferi un infarct miocardic

-frica de a muri

-senzatia de detasare fata de eveniment ca si cum ar fi ireal

 

Cauze

Cercetatorii nu au descoperit o cauza exacta a atacurilor de panica dar au evidentiat o serie de factori care pot declansa sau influenta aparitia unui episod de anxietate maxima.

Este vorba despre factorii genetici – unele persoane au o predispozitie genetica de a se confrunta pe parcurul vietii cu unul sau mai multe episoade de panica, mai ales daca parintii sau rudele apropiate au avut atacuri de panica. Faptul ca exista un istoric medical in familie al atacurilor de panica indica predispozitia copilului de a suferi episoade anxioase.

Factorii sociali – o alta teorie incearca sa explice cauza atacurilor de panica sugerand o legatura intre acestia si mediul social nefavorabil in care a crescut o persoana. Copii care s-au dezvoltat intr-o familie cu probleme, in care parintii fie au fost prea protectivi si anxiosi, fie au fost neglijenti si nu au reusit sa creeze un mediu sigur copilului, pot dezvolta inca din copilarie sau in perioada adulta episoade de panica.

Factorii psihologici – marea majoritate a persoanelor care au suferit un atac de panica, au recunoscut ca s-au confruntat cu episoade stresante puternice sau evenimente majore care le-au schimbat viata si i-au afectat intr-un mod negativ (pierderea unei persoane dragi, o despartire, un divort, schimbarea locului de munca etc.)

Potrivit emedicinehealth.com anumite medicamente ( precum steroizii sau unele medicamente care trateaza astmul) si anumite afectiuni (boli de inima, astm) pot determina sau influenta aparitia unui atac de panica.

 

Tratamentul

Specialistii avertizeaza ca simptomele atacului de panica pot ascunde uneori boli grave care necesita investigatii amanuntite. Dupa ce s-a exclus existenta unei afectiuni, printr-un control medical amanuntit, persoana care sufera atacuri de panica are la dispozitie mai multe optiuni pentru tratarea eficineta a episoadelor anxioase.

Psihoterapia cognitiv comportamentala – este considerata una dintre cele mai eficiente forme de tratament ale atacului de panica. Sesiunile de terapie ajuta persoana anxioasa sa identifice factorii declansaroti ai fricii, ca apoi sa ii controleze printr-o atitudine realista fata de acestia si consecintele ce ar rezulta in urma unui atac de panica.

Odata ce persoana anxioasa constientizeaza ca frica pe care o simte e nejustificata si ca nu i se poate intampla nimic rau, frecventa atacurilor de panica poate sa scada iar efectul lor devine mai putin devastator pentru pacient.

Abordarea pacientului cu diferite scheme de tratament medicamentos poate include:

medicamente pentru anxietate (diazepam, lorazepam etc.) – induc o stare de relaxare si actioneaza foarte rapid reducand simptomele episoadelor de panica dar trebuie evitate pe termen lung din cauza dependentei.

medicamente antidepresive (fluoxetina, citalopram etc.) – inhiba receptorii de serotonina si pot fi folosite ca tratament in tulburarile de anxientate avand ca efect prevenirea si reducerea numarului de atacuri de panica.

 

Recomandari:

Practica tehnici de relaxare – specialistii recomanda pecientului sa practice tehnici de relaxare precum yoga, exercitiile fizice de relaxare a grupelor de muschi, meditatia, toate acestea avand ca scop reducerea stresului si anxientatii

Renunta la alcool, cofeina, bauturi energizante, tigari sau substante narcotice – acestea induc o stare de agitatie si pot infleunta aparitia unui atac de panica

Practica exercitii de respiratie – lipsa de aer este unul dintre cele mai cunoscute si infricosatoare simptome ale atacului de panica. Exercitiile de respiratie usoara prin care pacientul inspira si expira repetat il ajuta sa se relaxeze, sa isi controleze respiratia si sa faca fata mai usor unui moment de panica.

Sursa foto: www.totalpanicrelief.com