Daca in anotimpurile primavara si toamna apar simptome precum stranutul, iti lacrimeaza ochii, iti curge nasul si ai dureri de cap inseamna ca este posibil sa suferi de rinita alergica.

Alergia se defineste ca fiind o reactie de aparare exagerata la substante denumite antigeni,care in mod normal sunt inofensive, la un medicament sau la anumite bacterii.Aceasta reactie este de a elimina aceste substante prin anticorpi ce stimuleaza producerea de  histamina, leucotriene si prostaglandine si au ca urmare stranutul, lacrimarea,congestia nazala,tusea,senzatia de mancarime in cerul gurii sau gat si senzatia de nas infundat.

Cele mai des intalnite cauze ale alergiilor de toamna sunt rugina sau pipirigul care isi incepe polenizarea in luna august si poate produce pana la 1 miliard de particule de polen eliberat in special seara,de aceea in multe zone expunerea maxima fiind  in intervalul orelor 10-15.

Medicul curant realizeaza suspiciunea diagnosticului de alergie,iar medicul specialist alergolog va identifica antigenul in urma unor teste cutanate prin care ii va aplica pacientului mai multe tipuri de alergeni prin abraziune injectare intradermica,iar daca pacientul este allergic la una dintre substante tegumentul se va inrosi.

Se pot efectua si teste pentru determinarea cantitatii de anticorpi fata de un alergen particular specific pentru alergenii particulari,dar acestea sunt mai laborioase si rezultatul este eliberat dupa cateva zile.

Pentru a evita alergiile trebuie sa evitati iesirile in aer liber in intervalul orar 10- 15, mai ales daca in zona dumneavoastra sunt numerosi alergeni aeropurtati acesta fiind intervalul de maxima circulatie a polenului in aer,sa  curatati tevile,filtrele, inainte sa dati drumul caldurii pentru prima data,sa utilizati un umidificator de aer, astfel incat umiditatea in camera in care locuiti  sa fie in permanenta intre 30-50% si un purificator de aer, care sa filtreze particule de polen, praf, mucegai si sa folositi masti de fata care sa va acopere gura si nasul, in special cand lucrati in gradina, sau cand strangeti frunzele moarte.

Tratamentele se pot achizitiona si fara prescriptive medicala,dar este riscant deoarece unele antihistaminice au importante reactii secundare si sedare ,de aceea este necesara evitarea condusului autovehiculelor,manipularea utilajelor secundare sau realizarea oricarei actiuni ce are nevoie de o atentie sporita.

Medicii specialisti recomanda o medicamentatie, bazata pe corticoizi,antihistaminice,decongestionante nazale si antihistaminice decongestionante ,ce se incepe de la sfarsitul verii.