Foarte des este intalnita in popor sintagma alergie la frig insa din punct de vedere medical nu este o formulare corecta. Urticarea la frig este forma corecta pe care medicii o folosesc cand vine vorba de acest sindrom in care se pot incadra entitati cu diverse manifestari si evolutii. Urticaria la frig este o boala care reprezinta 15% din urticarille care apar datorita agentiilor fizici din mediu. Aceasta boala poate afecta orice persoana indiferent de varsta insa cel mai des este intalnita la adolescenti si copii. Media de evolutie a urticariei la frig este de cinci ani. Probleme care apar din cauza urticariei la frig sunt:

-raspuns slab la terapiile antialgice obisnuite;
-.afecteaza calitatea vietii fiindca apar eruptii pe anumite zone ale corpului si de obicei aceste eruptii sunt insotite de mancarimi;
-existenta anumitor boli la care urticaria la frig este fenomenul secundar cu care se asociaza foarte des;
Urticarea este secundara anumitor boli precum bolile infectioase, hematologice, autoimune. De multe ori urticarile la frig nu au o cauza precizata in randul tinerilor iar consumul de medicamente (penicilina, antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive) poate declansa urticaria;
-exista agregari familiale in cazul unor forme cu manifestare generale – mai multi membri din familie pot avea aceasta boala.

Cum se poate afla diagnosticul?
De cele mai multe ori pacientii isi dau seama singuri de aceasta boala care apare la expunerea la temperaturi foarte mici. De obicei la scaderea temperaturii pot aparea mancarimi ale pielii, edeme sau leziuni urticariene. Aceste manifestari vor disparea dupa ce temperatura va incepe sa creasca.
Diagnosticarea oficiala se face cu ajutorul testului cubului de gheata. Se pune pe mana (antebrat) un cub de gheata timp de aproximativ 5 minute. Daca boala exista atunci va fi vizibil un placard urticarian pe locul unde a fost cubul de gheata.

Tratament
Tratamentul impotriva urticariei la frig consta in masuri de preventie si terapii cu ajutorul carora se calmeaza manifestarile neplacute care apar atunci cand apare urticaria. Se poate apela si la desensibilizare prin expunere la frig controlata.