Acupunctura este una din cele mai vechi metode de tratament avand o vechime de aproape 4000 de ani. Fata de alte tratamente care de-a lungul timpului s-au invechit sau nu mai au efecte benefice, acupunctura ramane o metoda eficienta care poate inlocui medicina moderna. In Europa acupunctura a aparut mai tarziu, aceasta metoda fiind practicata in special la chinezi care au dus mai departe “traditia” din tata in fiu. In Europa abia in ultimul secol a inceput sa fie practicata acupunctura. Sunt foarte multe intrebari pe care ni le punem cand vine vorba de aceasta alternativa la medicina moderna. Acupunctura nu este doar o insiruire de puncte care se folosesc in anumite boli ci este o adevarata filozofie despre modul in care se priveste natura, univerul si omul. De aici apar si tot felul de intrebari cu privire la ce ne deosebeste de ceilalti, de ce suntem unici sau de ce boala unui pacient se manifesta diferit de a altuia.

Pentru a incepe vindecarea unui pacient trebuie in primul rand sa se dea un diagnostic. Boala poate fi agravata in cazul in care interventia asupra sistemului energetic nu se face corect. Doar persoanele cu pregatire medicala pot face acest tratament al sistemului bio energetic cunoscut sub numele de acupunctura.

Cele opt principii care se folosesc in acupunctura sunt Yin-Yang, exterior-interior, frig-caldura, insuficienta-exces. Acestea reprezinta planificarea pentru tratament in functie de diagnosticul dat de medic. Cele 4 topuri de diagnostic se analizeaza iar informatiile obtinute ajuta la analizarea si insumarea a opt tipuri de sindroame, asta in functie de cat de grava este boala, ce caracteristici are si cresterea/descresterea factorilor patogeni. Cel mai cunoscut principiu si cel mai important este Yin-Yang. Lui Yin ii apartin interiorul, deficienta si frigul, iar lui Yang ii apartin caldura, excesul si exteriorul.
Medicina Traditionala Extrem Orientala e stiinta care studiaza fiziopatologia, diagnosticul si tratamentul bolilor. M.YE.O este un sistem teoretic care se bazeaza pe experienta clinica a conceptului holistic fiziopatologia viscerelor organelor si a meridianelor care se insumeaza cu diagnosticul si tratamentul pentru pacient. Aceasta medicina traditionala dateaza inca de pe vremea Imparatului galben, aparand in cea mai veche carte de medicina chineza.